U trendu

Demokratski front poziva opoziciju da napusti parlament

Opozicioni Demokratski front (DF) pozvao je večeras u Podgorici, pred više stotina okupljenih gradjana, opoziciju da ukoliko vlada sutra dobije podršku parlamenta, napusti skupštinu i pridruži se tom savezu u protestima do pada vlade premijera Mila Djukanovića.

Lideri DF Andrija Mandić i Milan Knežević optužili su, na skupu ispred crnogorske skupštine, opozicionu Pozitivnu Crnu Goru za političku korupciju ukoliko sutra u parlamentu podrži vladu, što je ta partija nagovestila.

Jedan od čelnika DF-a Knežević je kazao da bi davanje poverenja vladi značilo „kraj legimiteta vlade i pokušaj kradje još jednih neraspisanih izbora“. 

Njegov kolega Andrija Mandić je rekao da bi se takvim glasanjem formirala nova parlamentarna većina u skupštini, što je nazvao „političkom korupcijom, pranjem prljavog novca i rezultatom dogovora organizovanog kriminala i onih koji se lažno predstavljaju kao opozicija“.

Lideri DF su pozvali deo opozicije koji im se ne pridružuje u protestima i ne bojkotuje parlament, da im se pridruži na velikom protestu na kojem će, kako su rekli, sve biti rešeno.

Milan Knežević je pozvao predsednika parlamenta Ranka Krivokapića da napusti skupštinu i pridruži se opoziciji u protestima.

Ukoliko vlada Mila Djukanovića u naredna dva dana ne dobija poverenje parlamenta, DF poziva se političke subjekte osim vladajuće Demokratske partije socijalista na formiranje prelazne vlade i dogovor oko uslova za održavanje izbora.

Oni su improvizovali na otvorenom sednicu glavnog odobora stranke i pročitali zaključke koje su prisutni gradjani podizanjem zelenih kartona, koji su im ranije podeljeni, jednoglasno prihvatili. Dizanjem crvenih kartona pokazali su negativan odnos prema vladi Mila Djukanovica uz pokliče „Milo lopove“.

Predstavnici DF najavili su za sutra u 11.00 novo okupljanje, u vreme kada ce parlament početi raspravu o poverenju vladi, koju je premijer Djukanović sam iniciraop.

Gradjani su na skupu nosili crnogorske i srpske zastave, a vidjeno je i nekoliko ruskih. Skup je protekao bez incidenata i nije bilo pojačanog prisustva policije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.