U trendu

Demonstracije protiv mera Å¡tednje

Između 7.000 i 8.000 ljudi zahteva večeras u Atini da premijer Aleksis Cipras poštuje odluku referenduma na kojem su glasači odbili ponudu poverilaca o nastavku finansijske pomoći, dok se u Skupštini Grčke raspravlja o predlogu koji je poveriocima Vlada podnela u četvrtak.
Pristalice pokreta sindikata Komunističke partije, PAME, u povorci su doÅ¡le do SkupÅ¡tine i pridruÅŸile se protivnicima merama Å¡tednje koji su pozvali na poÅ¡tovanje referendumskog „NE“.

„Nema drugih memoranduma!“, „Grčka nije kolonija“, „Siriza podrÅŸava kapitalizam“ i „NE“, najčešći su natpisi na transparentima.

Demonstranti ÅŸele da izvrÅ¡e pritisak na vladu, koja je u noći između četvrtka i petka podnela novi predlog reforme kreditorima, o kojem će SkupÅ¡tina noćas glasati.

Pojedini grčki mediji javili su da bi desetak poslanika vladajuće Sirize i četiri iz stranke Nezavisni Grci, koja s njom deli vlast, moglo da glasa protiv predloga Vlade, ali se Cipras nada podršci glavnih opozicionih stranaka, s kojima je imao duge konsultacije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.