U trendu

DF: Veoma neizvesna američka ratifikacija Sporazuma sa Crnom Gorom

Opozicioni Demokratski front (DF) ocenio je da je izborom Donalda Trampa za predsednika SAD „veoma neizvestan“ ishod američke ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u.

Ta ocena iznesena je u saopštenju o poseti  funkcionera DF Rusiji, gde su se lieri te koalicije Andrija Mandić i Milan Knežević sastali sa savetnikom ruskog predsednika Vladimira Putina, akademikom Sergejom Glazevim.

Mandić i Knežević su, kako se navodi, Glazeva upoznali sa aktuelnom političkom situacijom u Crnoj Gori, a on im je, prema saopštenju, rekao da „nijedan ruski državjanin, a kamoli predstavnik ruske države“ ne stoji iza pokušaja terorističkog napada na crnogorske institucije i zvaničnike na dan parlamentarnih izbora koji su održani  16. oktobra.

Prema oceni DF-a, takva uveravanja u Rusiji su „još jedna potvrda o projektovanoj optužnici crnogorskog režima protiv Rusije, ne bi li se ubrzala ratifikacija  NATO protokola (o pristupanju Crne Gore), čiji je ishod nakon pobede  Donalda Trampa veoma neizvestan“.

Spoljno-politički odbor američkog Senata će, prema najavi, u utorak razmotriti Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u. Zahtev Senatu uputio je u junu ove godine predsjednik SAD Barak Obama.

Putnov savetnik je, kako se navodi, iskazao zabrinutost „zbog progona i terora (u Crnoj Gori) kojim su izloženi lideri DF-a“.

Rusija će, prema rečima Glazeva koje su prenesene u saopštenju, „učiniti sve da doprinese rasvetljavanju takozvanog državnog udara u Crnoj Gori“. Glazev je Mandiću i Kneževiću, takodje, kazao da je crnogorska vlast „donela odluku“ da odnosi izmedju Rusije i Crne Gore „ne budu onakvi kakvi su  bili u prošlosti“.

Ocenom da su Rusija i Crna Gora bili „pouzdani prijatelji i istorijski saveznici“, Glazev je, kako je preneseno, izrazio verovanje da  će se „takvo prirodno stanje  ponovo uspostaviti“. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.