U trendu

Djukanović do subote da podnese ostavku

U Podgorici je od jutros mirno, posle jučerašnjeg protesta opozicije obeleženog incidentima.
Tenzije su kulminirale na sinoćenjem okupljanju pristalica opozicioniog Demokratskog fronta, na kome je predsednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić zatražio da crnogorski premijer Milo Đukanović do subote podnese ostavku.

Današnja Pobjeda objavila je detalje pisma koje je lider NSD Andrija Mandić poslao diplomatskim predstavništvima zemalja članica NATO, u kome se upozorava na posledice  poziva Crnoj Gori da pristupi Severnoatlantskom savezu.

„Ukoliko se, ipak, vlade vaših zemalja odluče da postupak učlanjenja Crne Gore u NATO sprovedu sa nelegitimnom Vladom, bez uključenja stvarne volje građana, to će značiti samo jedno – da ste još jednom prenebregli ono za šta se formalno zalažete“, naveo je Mandić u pismu.

Vladajuća Demokratska partija socijalista i još neke političke sranke su ranije više puta ocenile da su protesti DF „antidemokratski, antinatovski i anticivilizacijski“.

Crnogorska policija je u subotu rano ujutro uklonila šatore i govorničku binu sa  Bulevara svetog Petra Cetinjskog u centru Podgorice, čime je, posle tri sedmice, uspostavljen saobraćaj u toj ulici.

U neredima, u subotu i nedelju, povređeno je više policajaca koje su, kako je saopšteno, demonstranti gađali kamenicama. Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Raško Konjević je poručio da policija neće dozvoliti da se napadaju njeni pripadnici.

Povređenih je bilo i među demonstrantima.

Skupština Crne Gore će, prema najavama, u utorak raspravljati o političkim prilikama u zemlji, ali nije izvesno da li će doći poslanici DF, odnosno, njegove dve članice NSD i Pokret za promene, jer oni već duže bojkotuju rad parlamenta.

Američka ambasada, delegacija Evropske unije u Podgorici i Misija OEBS-a pozvale su na smirivanje situacije i potrebu političkog dijaloga, bez upotrebe sile sa bilo koje strane.

Protesti opozicije su počeli 27. septembra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar