U trendu

Djukanović pokreće pitanje poverenja vladi

Crnogorski premijer Milo Djukanović najavio je danas da će uskoro zatražiti „proveru“ poverenja vladi na čijem je čelu kako bi se utvrdilo da li aktuelna izvršna vlast može da funkcioniše do parlamentarnih izbora naredne godine. 

„Tražiću da se ispita političko poverenje ovoj vladi da bi smo zaista videli da li ona u ovom sastavu može da nastavi da funkcioniše do izbora ili ćemo se eventualno suočiti sa tom okolnošću da neko drugi ima parlamentarnu većinu i prepustiti tome da formira vladu“, kazao je Djukanović u intervjuu podgoričkoj „Anteni M“.

Djukanović očekuje da to pitanje bude vrlo brzo na dnevnom redu Skupstine, ali smatra da to nije moguće pre Nove godine, iz tehničkih razloga. 

Opozicija u Crnoj Gori smatra da je zemlja u političkoj krizi, iz koje se može izaći samo s prelaznom vladom koja bi pripremila „fer i slobodne izbore“ naredne godine. 

Djukanović je ponovio da je ideja o prelaznoj vladi „neprihvatljiva“ i da nije spreman da o toma razgovara sa opozicijom u okviru otvorenog dijaloga o izbornim pravilima.

„Nisam spreman da se o tome dogovaram, ali jesam o raznim drugim formama kako da vam pomognemo da otklonite sumnje i da ne bude zloupotrebe državnih resursa, da imamo čist izborni proces i da imamo kredibilnu vlast. Imamo razne ideje na umu, ali ne bi o njima u ovom trenutku“, kazao je premijer i lider vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS).

Vlast i opozicija, uz prisustvo Evropske unije (EU), vode dijalog o uslovima za održavanje izbora.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar