U trendu

Documenta: Godišnjica Oluje uz sećanje na žrtve

Nevladina organizacija Centar za suočavanje s prošlošću – Documenta“ pozvala je danas hrvatsku vladu da pronađe način i uključi sećanje na žrtve u obeležavanje godišnjice akcije „Oluja“, ocenivši da bi to bio konstruktivan korak.

U otvorenom pismu hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću Dokumenta je navela da je 20. godišnjica Oluje protekla bez pomena žrtvama, a predložila je pokretanje dijaloga o primerenom načinu budućih obeležavanja godišnjice Oluje, prenela je agencija Hina.

Kako je navedeno u pismu, u taj dijalog trebalo bi da budu uključeni i predstavnici porodica stradalih iz Udruženja „Protiv zaborava“ i Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih osoba sa prostora bivše Jugoslavije.

„Žalimo za svakim izgubljenim životom, za svakom žrtvom, svakom ljudskom i porodičnom tragedijom“, navedeno je u pismu.

Ta organizacija podsetila je da niko od hrvatskih zvaničnika na godišnjicu Oluje nije govorio o zločinima i potrebi istraživanja i procesuiranja njihovih počinitelja, kao ni o potrebi priznanja patnje svih civilnih žrtava kroz usvajanje zakona o pravima svih civilnih žrtava rata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar