U trendu

Dodik: Izetbegovic radikalizuje situaciju bez ijednog razloga

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik optužio je bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića da današnjom najavom da će pokrenuti spor između BiH i RS zbog referenduma o Danu RS, dodatno radikalizuje situaciju u BiH bez ikakvog razloga.

Izetbegović najavio je da će danas uputiti zahtev Ustavnom sudu BiH za pokretanje spora izmedu države Bosne i Hercegovine i entiteta Republika Srpska, jer, kako je naveo, svi treba da poštuju Ustav.

„Neću prestati da radim na tome bez obzira kakve će to reakcije izazvati. Odluka Ustavnog suda je obavezujuća“, rekao je Izetbegović, preneli su mediji u BiH.

Dodik je u izjavi Srni podsetio da je Srpska nesmetano slavila svoj Dan Republike gotovo dve decenije, da bi onda Izetbegović našao za shodno da pokrene inicijativu za ukidanje tog dana, što je učinio Ustavni sud, gde su dvoje sudija, ranije potpredsednika njegove partije – SDA, i troje stranaca doneli takvu odluku, preneli su banjalučki mediji.

„Sada je ovo dečija igra u kojoj pokušavaju da kažu da se to mora poštovati, bez obzira koliko to bilo preglasavanje i majorizacija. Da je Ustavni sud BiH zaista ustavni sud ne bi bio na taj način sastavljen“, istakao je Dodik.

Komentarišući najavu Izetbegovića da će uputiti zahtev Ustavnom sudu BiH za rešavanje spora između BiH i Srpske, kojim će tražiti i donošenje privremene mere za stavljanje na čekanje odluke Narodne skupštine Srpske o održavanju referenduma o Danu Republike, Dodik je naglasio da „Izetbegović nije BiH“, nego tek bošnjački član Predsedništva i ništa više od toga.

„Veoma je jasno da su Bošnjaci instumentalizovali i međunarodnu zajednicu za svoje političke ciljeve, a naravno i Ustavni sud, koji već u kontinuitetu donosi odluke koje su rezultat preglasavanja“, napomenuo je Dodik, ocenivši da bi samo „blesavi ili naivni“ trebalo da poveruju u dobre namere takve institucije u kojoj sede dojučerašnji potpredsednici SDA i presuđuju o tome šta u Republici Srpskoj treba ili ne treba uraditi.

Predsednik Republike Srpske je ponovio da će referendum o Danu Republike biti održan 25. septembra, izrazivši uverenje da međunarodni faktor ili Ustavni sud u ovom slučaju neće podleći političkim pritiscima.

„Ukoliko to učine, a imajući u vidu da ćemo mi i u tim uslovima održati referendum, očigledno šalju signal radikalnim islamskim grupama da krenu sa serijom aktivnosti koje bi mogle ugroziti stabilnost. Mi raspolažemo takvim informacijama, da se samo čeka da međunarodna zajednica ili Ustavni sud preduzmu neku meru na taj način“, rekao je Dodik.

On je upozorio da bi samim tim i međunarodni faktor i Ustavni sud BiH na taj način došli u poziciju da su direktno u funkciji terorističkih aktivnosti u budućnosti.

„Stvar je veoma jasna. Mi nismo čuli nijednu ozbiljnu, formalnu i suštinsku primedbu koja bi išla za tim da ospori referendumsko pitanje i održavanje referenduma“, rekao je Dodik, podsetivši da su bošnjački političari stvorili paranoju „pričajući o nekim dalekim mogućnostima u budućnosti“.

Dodik je rekao da je, kao i na svim referendumima, i na referendumu o Danu Republike sa pitanjem „Da li podržavate da se 9. januar slavi kao Dan Republike Srpske“ mogući odgovor „za“ ili „protiv“, ali da su i pre tog, bilo kakvog odgovora javnosti Bošnjaci našli za shodno da se obračunavaju zato što misle da će ih samo pokretanje forme koja se zove referendum dovesti u poziciju BiH koja bi bila u raspadu.

On je u tom pogledu istakao da je upravo način na koji rade Bošnjaci, i uopšte pokušaji zloupotrebe organa kakav je Ustavni sud i nasilje međunarodne zajednice – najbolji put da se BiH raspadne.

„Aktivnosti Bakira Izetbegovića u smislu “ukinimo Dan Republike i ima da ćute u Republici Srpskoj“ nikada se neće desiti. Samo blesavi ili naivni mogu verovati u dobre namere nekoga ko ukida Dan Republike s jasnom namerom da pošalje poruku da Srpska nije stvorena, a samim tim i da ne postoji“, naglasio je Dodik.

On je napomenuo da je sve to deo jednog scenarija koji nikada nije ni prestao – o centralizaciji i unitarizaciji BiH.

„Mi u takvoj BiH sigurno nećemo biti. Ona može da bude centralizovana i unitarizovana samo od Sarajeva preko Zenice do Tuzle, i to je sve što mogu centralizovati, ništa više“, poručio je predsednik Srpske.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar