U trendu

Dodik najavio nove referendume o svim bitnim pitanjima za RS

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da će posle referenduma o Danu RS raditi na afirmaciji referenduma kao načina odlučivanja o svim važnim pitanjima za taj entitet.

Dodik je posle sednice Predsedništva Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), stranke čiji je lider, rekao da je na referendumu o Danu republike „potvrdjena suverena volja naroda“, najavljujući još referenduma u narednom periodu.

On je naveo da RS treba da napravi sopstvene biračke spiskove kako ne bi zavisila od Centralne izborne komije BiH, dodavši da bi naredni referendumi mogli biti organizovani na elektronski način, kako bi se brže i lakše sproveli.

Na njima bi, dodao je, mogli glasati samo oni gradjani koji su najmanje šest meseci kao mesto prebivalašita imali adresu u RS.

Dodik je ponovio da će dati izjavu Tužilaštvu BiH povodom održavanja referenduma u RS, ali da neće ići u Sarajevo, već izjavu može dati videolinkom ili u nekoj od pravosudnih institucija u RS.

„Neću da idem u Tužilaštvo BiH i neću da pravim medijski spektakl. Javnost nisam ja obavestio o pozivu, već Tužilaštvo BiH“, rekao je on, navodeći da „neće da se ponižava i ide u Sarajevo da ga slika hiljadu novinara“.

On je rekao da je spreman izjavu dati i u Banjaluci ili Istočnom Sarajevu, u Tužilaštvu RS, gde može doći tužilac BiH, dodavši da se „ne oseća krivim i odgovornim“ zbog održavanja referenduma u RS.

Dodik je ponovio da za njega Tužilaštvo i Sud BiH nisu ustavne institucije i da će „jednog dana biti srušeni“ i da će on na kraju „likovati, jer ne mogu da mu utvrde nikakvu odgovornost“.

Prema njegovim rečima, on je podržao referendum o Danu RS, ali je referendum sproveden na osnovu odluke Narodne skupštine RS, a sada se protiv njega „vodi haranga“.

Predsednik RS je ocenio da su male šanse da bude podignuta optužnica protiv njega zbog referenduma, jer bi, kako je ocenio, u tom slučaju „trebalo uhapsiti celi narod“ koji je podržao da 9. januar ostaje Dan RS.

Dodik je naveo da je u Republika Srpska u pregovorima o mehanizmu koordinacije različitih nivoa vlasti sa EU od predsedavajućeg Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića „dobila ustupke kakve nije mogla ni sanjati“.

On je kazao i da će RS uskoro podneti apelaciju Ustavnom Sudu BiH oko svih zakona usvojenih u Federaciji BiH od 2014. godine do sada, zbog toga što Dom naroda Federacije BiH nema broj Srba koji je predvidjen ustavom.

On je najavio i da će biti podneta apelacija Ustavnom sudu BiH o ustavnosti proslave 1. marta kao Dana nezavnosti BiH.

„Ovo što je uradio Bakir Izetbegović, obiće mu se kao bumerang o glavu“, rekao je Dodik.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar