U trendu

Dodik: Ništa se neće menjati u obeležavanju 11. jula

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Srebrenici da se posle izbora Srbina za načelnika ovog mesta neće promeniti ništa u obeležavanju stradanja Bošnjaka 11. jula u Potočarima.

„Jedanaesti jul je datum kojim se obeležava stradanje Bošnjaka. Tako se tretira i podržava i ništa se neće menjati u odnosu na ranije godine. Organizatori će tretirati sadržaj tog dana, a lokalna zajednica će biti prisutna kao i do sada. Ništa se neće promeniti“, izjavio je Dodik novinarima posle sastanka sa novoizabranim načelnikom Srebrenice Mladenom Grujičićem.

Dodik je rekao da se u Srebrenici „već radi i dogovara“, dodavši da se, zbog specifičnosti opštine, kreira atmosfera zajedničkog delovanja.

Prema njegovim rečima, u narednom periodu za Srebrenicu su bitna dva segmenta  –  infrastruktura i zapošljavanje.

„Potrebna je rekonstrukcija svih ulica, da se uradi nova rasveta i da se rekonstruišu objekti i zgrade, te izgrade novi, kao što je vrtić. Kao predsednik RS ću podržati projekte sa 300.000 do 500.000 konvertibilnih maraka. Imaćemo evidenciju ko će i koliko tačno šta finansirati, te videti na šta se troše sredstva iz Srbije“, dodao je Dodik.

On je najavio i rešavanje problema puteva i snabdevanja vodim u selima, kako u bošnjačkim, tako i srpskim i selima u kojima je sastav stanovništva mešovit.

„Napravićemo program obnove fasada na svim zgradama u naseljenim mestima kako bi lakše privukli investitore“, najavio je Dodik.

Govoreći o zapošljavanju, on je kazao da će se razmotriti mogućnost dodatnog zapošljavanja kod postojećih poslodavaca, poput Fabrike za izradu peleta i ostalih kompanija.

„Hoćemo da napravimo razliku koja se može videti iduće godine u ovo doba. Mislim da mnoge stvari možemo isplanirati i realizovati“, istakao je Dodik.

On je najavio da će za mesec ili dva u Srebrenici biti održana zajednička sednica vlada RS i Federacije BiH, na kojoj bi se razmotrila mogućnost ulaganja dve entitetske vlade u Srebrenicu.

Dodik je istakao da podržava sve ljude i miran život, dodavši da smatra da će „iduća godina biti godina dobrih poslova u Srebrenici“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.