U trendu

Dodik: Otkazaćemo miting ako opozicija otkaže proteste

Vladajuća koalicija u Republici Srpskoj spremna je da odustane od svog mitinga sutra u Banjaluci, ako to učini i opozicija, saopšteno je danas posle sastanka lidera vladajućih stranaka Milorada Dodika, Marka Pavića i Petra Djokića.

„Spremni smo postupiti u skladu sa onim što je poruka patrijarha Irineja. Ukoliko opozicija otkaže proteste i mi smo spremni odgoditi naš miting“, kazao je Dodik novinarima.

On je istakao da je miting vlasti reakcija na proteste opozicije, dodavši da vlast ima većinsku podršku naroda u RS i da je njen legitimitet potvrdjen pobedom na izborima pre dve godine.

„Mi smo demokratski dobili vlast na izborima i to je najbolji dokaz legitimiteta i same Republike. Svi u RS treba da računaju na bezbednost i mir. RS će ostati mirna i u nedjelju i ponedeljak i svih narednih dana“, naveo je Dodik.

On je ocenio da su „svi podlegli spekulacijama“.

„Svi zajedno smo podlegli spekulacijama o nemirima, nema od toga ništa. Pozivam narod da prvenstveno podrži policiju. Mi ne dolazimo praviti nerede, nego naše pristalice dolaze da podrže našu politiku“, kazao je Dodik.

On tvrdi da će na mitingu vladajuće koalicije biti oko 30.000 ljudi.

Dodik je još rekao da RS „ne želi nadredjenost Sarajeva“, dodavši da će se policija sutra prema svima ponašati jednako i neće nikoga favorizovati.

Predsednik RS je upozorio da će policija odgovoriti represijom, ako bilo ko pokuša ugroziti stabilnost RS.

Dodik je zaključio da u RS trenutno postoje dve vrste politika, navodeći da je prva „ona koju provodi SNSD, dajući podršku RS“, i druga, opozicionog Saveza za promene, koja „podržava Bakira Izetbegovića i muslimane iz Sarajeva“.

Lider DNS-a Marko Pavić takodje je potvrdio da su stranke vladajućeg bloka spremne odgoditi svoj miting ukoliko to uradi opozicija.

„Dajemo podršku policiji za rigorozno postupanje protiv onih koji narušavaju red i mir ili ruše imovinu. Umjesto mitinga volio bih da sutra imamo razgovore“, naveo je Pavić.

Lider SP RS-a Petar Djokić smatra da „ulica nije rešenje“ i da vlast koja vodi RS ima podršku naroda.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.