U trendu

Dodik referendumom otvara Pandorinu kutiju

Plan predsednika Republike Srpske Milorada Dodika o raspisivanju referenduma kojim bi se doveo u pitanje opstanak Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, otvara Pandoronu kutiju, čime se može prouzrokovati niz nepredvidivih događaja, ocenio je šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark u intervjuu za banjalučke „Nezavisne novine“.

„Naš osećaj je da referendum otvara Pandorinu kutiju i zato je on izazvao tako duboku zabrinutost i unutar BiH i izvan nje. Stalno pokušavamo zatvoriti tu kutiju, no neko je uporno iznova otvara i stalno nas vraća da se bavimo pitanjima dejtonskog uređenja. Nema dileme da to jesu važna pitanja, ali ona sada odvraćaju pažnju“, rekao je Vigermark.

Švedski diplomata je istakao da nema dileme da će BiH morati da menja ustav kako se bude približavala članstvu u EU, ali da to nije stvar sadašnjeg trenutka jer je pitanje uređenja sudstva ujedno i pitanje ustroja zemlje, prenela je Hina.

„Sada ulazimo u rizik lančane reakcije raznih nepredvidivih događaja. EU je jasno rekla da referendum direktno dovodi u pitanje suverenitet i integritet BiH i to je nešto što nadilazi samu Republiku Srpsku jer se ovde radi o državnim institucijama“, kazao je Vigemark.

Dodao je kako je besmisleno pitati ljude na referendumu misle li oni da je nešto ustavno jer postoje mehanizmi kako se ta pitanja rešavaju.

U slučaju BiH pritom je jasno kako se njen ustav ustav može promeniti samo kada se postigne saglasnost sva tri konstitutivna naroda, podsetio je šef Delegacije EU u BiH.

Vigemark je potvrdio da EU planira da razgovara sa političarima u BiH ne bi li se problemi rešili, ali na osnovu odluke iz 2011. godine i dalje može posegnuti za sankcionisanjem političara za koje se oceni da ometaju primenu Dejtonskog sporazuma i krše ustav zemlje.

„Ta odluka je i dalje na snazi i ona znači da EU može posegnuti za restriktivnim merama prema bilo kome za koga smatramo da krši osnovne propise i odredbe poput ustavnih pitanja i dejtonskog uređenja. No, mi ne želimo koristiti takve mere, osim ako je nužno. Mislimo da je još rano govoriti o sankcijama i da sad nije vreme za razmatranje takvih mera“, kazao je Vigemark.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar