U trendu

Dodik: Referndum je pravo Republike Srpske

Referendum o Danu Republike Srpske je pravo RS, izjavio je danas predsednik RS Milorad Dodik precizirajući da Ustavni sud BiH nije ukinuo 9. januar, već naložio Srpskoj da taj datum prilagodi.

„To je sva suština i mi evo to prilagođavamo. Idemo na referendum da pitamo narod na koji način hoće da prilagodimo taj datum“, rekao je Dodik za RTS.

Kako kaže, svi su ođednom „skočili“ protiv referenduma i prava RS.

„Ustavni sud je formiran 1996. godine, a RS 1992. godine, puno je pravnih apsurda. Kako je neki organ koji je stvoren četiri godine posle mogao da odlučuje o tome šta je bilo četiri godine pre“, upitao je Dodik.

Dodaje da se visoki predstavnici međunarodne zajednice u BiH ponašaju „kao kabadahije“ već duže vreme, čemu se RS suprotstavlja.

Upitan šta sledi ako podrže da 9. januar bude Dan RS, Dodik ističe da se nije desilo da narod izađe na referendum i da se ne poštuje njegovo mišljenje.

Ističe i da je ogroman pritisak međunarodnog faktora koji kaže – vi nemate pravo, to su pitanja koje se odlučujuju na nivou BiH.

„A ja pitam Evropljane i Brisel kako je moguće da Mađarska ima referendum o pitanju da li prihvatate odluku brisela da rasporedite izbeglice. Kakvi su to aršini da njima to važi, a nama kao to nešto ne važi“, rekao je Dodik.

Kako kaže, RS je, po Ustavu, sastavni deo BiH i ima pravo da reaguje na svako pitanje koje se donosi ne samo u RS, već i u BiH.

Dodik je rekao da je zakonski rok od šest meseci da Narodna skupština RS donese odredeni akt koji ce biti afirmacija volje građana.

„Verujem i sva suština jeste da će 9. januar ostati dan RS“, kaže Dodik.

Komentarišući kritike opozicije što se referendum održava sedam dana pre lokalnih ozbora, Dodik je rekao da datum referenduma nije izabarao sam, već da su se oko njiega svi složili i dodao da je potrebno dva do tri meseca da se, po proceduri, sprovedu sve aktivnosti nakon referenduma.

„Ima nečeg što njima više smeta od referenduma, smeta im postojanje vlasti“, rekao je Dodik.

Govoreći o situaciji u BiH, Dodik je istakao da je taj prostor trajno nestabilan, a da je BiH u političkom smislu promašena zemlja.

„Ovde je najveći stepen intervencije međunarodnog fakotra u prošlosti i u tom pogledu sve ove retoričke priče i pretnje prema RS i ugrožavanja mira u BiH nemaju realan osnov. RS neće ratovati, ali budite suigurni da će se braniti“, rekao je Dodik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar