U trendu

Dodik: Slavićemo 9. januar pompeznije i jače nego do sada

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da će se uprkos odluci Ustavnog suda BiH 9. januar i dalje slaviti kao Dan republike.

„Mi ne ukidamo Ustavni sud, mi ne prihvatamo odluku Ustavnog suda. Deveti januar, ovaj koji dolazi i svaki naredni, slavićemo pompeznije, jače i šire, nego što smo to do sada činili“, rekao je Dodik za sarajevsku TV1.

On je ocenio da je „preglasavanje i nametanje volje trojice stranih sudija i dva Bošnjaka, najbolji put da nestane BiH“.

Komentarišući izjavu visokog predstavnika Valentina Incka da je spreman iskoristiti bonska ovlaštenja ako RS održi referendum o državnom sudu i tužilaštvu, kao i o 9. januaru kao Danu RS, Dodik je optužio Incka da u BiH, „radi protiv RS i srpskog naroda, da je ostrašćen i da pokušava što je više produžiti svoj mandat, jer ima dobru platu“.

„Njegova plata koja prevazilazi najveće plate u samoj EU dovoljna je da on ostane ovde. Uvek će naći neki razlog da se problematizuje situacija u BiH. Najveći njegov doprinos stabilizaciji BiH je da se ukine visoki predstavnik“, istakao je predsednik RS.

Dodik je potvrdio da će u ponedjeljak, 7. decembra, u Haškom sudu kao svedok odbrane na suđenju generalu Ratku Mladiću svedočiti o razvoju političke situacije u vezi sa raspadom bivše Jugoslavije.

„Bio sam poslanik u Skupštini Socijalističke Republike BiH na prvim višestranačkim izborima, a kasnije poslanik u Narodnoj skupštini i moje svjedočenje se odnosi isključivo na te političke okolnosti u vezi sa početkom rata“, rekao je Dodik.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.