U trendu

Duraković ujedinio bošnjačke političke lidere

Pet lidera bošnjačkih stranaka podržavaju bivšeg načelnika opštine Srebrenice Chamila Durakovića u njegovim zahtevima za ponavljanjem uzbora u toj opštini, zbog, kako tvrde, neregularnosti, ali i zato jer se na tom području „dogodio genocid nad Bošnjacima“.

Oni su, kako prenose mediji u BiH, zatražili jasan stav međunarodne zajednice i OHR-a o poslednjim događajima u vezi sa izbornim procesom i Srebrenici.

„Tražimo zaštitu žrtava genocida na području Srebrenice na koje se vrši nedopustiv pritisak uključujući i uvrede od vlade i Skupštine RS koje su svojom zadnjom odlukom odlikovale tvorce genocida i presuđene ratne zločine“, navode bošnjački lideri i dodaju:

„S obzirom na to da je Srebrenica područje na kome je u periodu od 1992. do 1995. izvršen genocid nad Bošnajcima, a da je tokom izbora došlo do najozbiljnijih kršenja zakona, naša je obaveza kao predsednika stranaka da stanemo u zaštitu prava na slobodne i fer izbore, kao i protiv bilo čije diskriminacije“.

Na lokalnim izborima održanim 2. oktobra u BiH, Duraković je izgubio izbore od zajedničkog kandidata srpskih strnaka Mladen Grujičića.

Potpisnici ovog pisma su Bakir Izetbegović (SDA), Fahrudin Radončić (SBB), Nermin Nikšić (SDP), Željko Komšić (DF) i Amer Jerlagić (SBIH) .

Od Durakovića očekuju da nastavi sa pravnom borbom za dokazivanje istine o svim nepravilnostima Centrane izborne komisije BiH koji se odnose na izbore u Srebrenici.

„Očekujemo da ne ulazi u bilo kakve pregovore o formiranju vlasti do okončanja sudskog procesa, a da se predstavnici svih poltiičkih stranaka u Srebrenici obavezuju na saradnju. Očekujemo da se o svim događajima na području Srebrenice blagovremenim pisanim putem informiše predsednike stranaka i celokupnu javnost“, navodi se u pismu.

Inače, Nedim Ademović, advokat Durakovića, podneo je ranije danas apelaciju Ustavnom sudu BiH, kojom traži privremenu meru obustave primene izbornih rezultata u Srebrenici, dok se ne donese konačna presuda Ustavnog suda BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.