U trendu

Dve decenije od potpisivanja Dejtonskog sporazuma

U ponedeljak, 14. decembra navršava se 20 godina od kako su su tadašnji predsednici BiH, Hrvatske i Srbije potpisali Dejtonski mirovni sporazum kojim je okončan troipogodišnji rat u Bosni i Hercegovini, a poslednjih 10 godina traje rasprava o njegovoj reviziji.

Dejtonski sporazum kojim je BiH podeljena na dva entiteta, Federaciju BiH i Republiku Srpsku, Alija Izetbegović, Franjo Tudjman i Slobodan Milošević potpisali su na ceremoniji u Jelisejskoj palati u Parizu.

Sporazum je zaključen i parafiran 21. novembra 1995. u vojnoj bazi Rajt-Peterson u američkom gradiću Dejton posle tronedeljnih pregovora u prisustvu tadašnjeg državnog sekretara SAD Vorena Kristofera.

Potpisnici su se obavezali da međusobne odnose regulišu prema Povelji UN, Završnom helsinškom aktu i drugim dokumentima OEBS-a. Takodje su se obavezali na medjusobno poštovanje suvereniteta i rešavanje nesporazuma isključivo na miran način.

Sva trojica potpisnika sporazuma su umrli, Franjo Tudjman 1999, Alija Izetbegović 2003, a Slobodan Milošević 2006. u pritvoru Haškog tribunala gde mu se sudilo za genocid i zločine protiv čovečnosti u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu. Američki diplomata i tvorac Dejtonskog sporazuma Ričard Holbruk umro je 2010.

Prvih pet godina nakon postizanja sporazuma u Dejtonu svakog novembra medjunardonim skupovima obeležavana je godišnjica okončanja rata u BiH.

Poslednji put predstavnici država potpisnica i međunarodni posrednici okupili su se u Rajt-Petersonu u novembru 2000. godine.

Original dokumenta u medjuvremenu je izgubljen, a već više od deset godina političari u BiH i medjunarodnoj zajednici raspravljaju o reviziji Dejtonskog sporazuma.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar