U trendu

Ekshumirani ostaci 56 žrtava operacije Oluja

Na mesnom groblju u Gornjem Selištu kod Gline, ekshumirano je 56 posmrtnih ostataka žrtava srpske nacionalnosti koje su stradale u operaciji hrvatske vojske i policije Oluja, saopštila je danas Komisija za nestala lica.

Ekshumacija je trajala od 1. do 8. decembra, a prisustvovali su joj i predstavnici Komisije Vlade Srbije za nestale osobe i Medjunarodne komisije za nestale, objavljeno je na zvaničnom portalu hrvatskog Ministarstva branitelja.

„Reč je o dve lokacije gde su pronadjeni i ekshumirani posmrtni ostaci ukupno 56 osoba stradalih 1995, koji su nakon provedene humane asanacije ukopani na mesnom groblju u Gornjem Selištu“, navelo je ministarstvo.

Svi ekshumirani posmrtni ostaci ponovo su sahranjeni na groblju u Gornjem Selištu, do potvrde identiteta analizom DNK, kada će biti prebačeni na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu do konačne identifikacije uz prisustvo porodica.

Prema podacima hrvatskog ministarstva, dosad su ekshumirani posmrtni ostaci 1081 osobe iz 1995. godine, a identifikovano je njih 681.

Srpska Komisija za nestala lica navela je da je u regionu Banije ekshumirano ukupno 284 posmrtnih ostataka, a do sada je identifikovano 100 osoba, dodaje saopštenju.

Iz te kancelarije apelovali su na porodice koje pretpostavljaju da su njihovi najmiliji sahranjeni kao nepoznate osobe na grobljima u Hrvatskoj na kojima su do sada obavljene ekshumacije, da daju krv za DNK analizu u slučaju da to još nisu učinili, kako bi se obavila identifikacija.

Porodice nestalih mogu dobiti uputstva i proveriti detalje u Komisiji za nestale, Bulevar Mihajla Pupina 2, 11070 Beograd, na telefon i faks: 011/214 23 84, ili na i-mejl maja.vasovic@kirs.gov.rs, dodaje se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.