U trendu

Emil Dimitriev novi premijer Makedonije, SDSM neće na izbore

Predsednik Makedonije Djordje Ivanov poverio je danas Emilu Dimitrievu mandat da formira prelaznu vladu koja će pripremiti vanredne parlamentarne izbore 24. aprila.

Kako je prenela Televizija Telma, Ivanov je novom premijeru kojeg je predložila vladajuća VMRO DPMNE poželeo sreću. Za opozicionu SDSM nisu prihvatljivi izbori koji bi bili održani 24. aprila bez slobodnih medija i pročišćenog biračkog spiska, odlučio je večeras Izvršni odbor te partije. 

Kako je saopšteno, na takvim izborima SDSM neće učestvovasti. Prema toj vodećoj opozicionoj stranci, u skladu sa dogovorom iz Pržina regulacija medija trebalo je da bude završena do kraja avgusta prošle godine, dok je izbor Državne izborne komisije odlagan pet meseci kako ne bi na vreme bio pročišćen izborni spisak. 

SDSM će, kako je istakla, nastaviti da se bori za stvaranje fer i demokratskih uslova za održavanje izbora, koristeći sva demokratska sredstva koja joj stoje na raspolaganu. 

Prredsednik prelazne Vlade Makedonije večeras oko 22.00 u Skupštini Makedonije treba da predstavi sastav vlade u kojoj bi trebalo da ostanu i ministri iz opozicione SDSM.  Dimitrijev će biti premijer u toku 100 dana, nakon čega bi trebalo da se održe vanredni parlamentarni izbori.

Popodne je makedonski parlament usvojio ostavku premijera Nikole Gruevskog i najavio da će se raspustiti 24. februara, kako bi izbori mogli da budu održan 24. aprila, što je dogovoreno sporazumom iz Pržina.

Gruevski je podneo ostavku nakon što je Izvršni komitet njegove stranke VMRO DPMNE odlučio da parlamentarni izbori budu održani 24. Aprila. Najveća opoziciona stranka SDSM, koju predvodi Zoran Zaev, najavila je da neće učestovovati na izborima ukoliko ne bude pročišćen izborni spisak i ne bude obezbedjena objektivna medijska scena. 

Poslanici te stranne su na početku napustili sednicu parlamenta, a zbog najave izbora za 24. april, čemu se ta stranka suprotstavlja, vrh SDSM je zakazao hitan sastanak.

 Novi premijer Emil Dimitriev je poslanik u Sobranju Makedonije i predsednik  Komisije (Odbora) za odbranu i bezbednost. Nalazi se na listi poslanika vladine koalicije VMRO DPMNE – DUI, koju su zatražili da se raspuštanje parlamenta izglasa danas, a primenjuje od 24. februara.

Lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski je danas posle podne saopštio da je koalicija „Za bolju Makedoniju“, koju predvodi njegova stranka, jednoglasno odlučila da je spremna za izbore 24. aprila.

Na konferenciji za novinare, na kojoj nisu bila dozvoljena pitanja, Gruevski je rekao da su četiri najveće političke partije VMRO DPMNE, SDSM, DUI i DPA stavile potpise na Dogovor iz Pržina koji predvijda vanredne parlamentarne izbore za 24. april.

Gruevski je rekao da će se tako sačuvati demokratski kapaciteti, a odluka koalicije Za bolju Makedoniju je doneta sa ciljem da se završi politička kriza.

Gruevski je 14. januara kod predsednika Sobranja Trajka Veljanovskog deponovao ostavku na mesto premijera koja je uslovljena datumom održavanja izbora, odnosno treba da bude aktivirana 100 dana pred vanredne parlamentarne izbore. Iz najveće opozicione stranke SDSM su odmah reagovali izjavom da  neće izaći na izbore 24. aprila.

Portparolka evrokomesara za proširenje Maja Kocijančić rekla je danas pre podne da je izvodivo da vanredni izbori u Makedoniji budu održani 24. aprila, kako je bili predvidjeno dogovorom iz Pržina, ali za to je potreban medjupartijski dogovor.

Prethodno, na sastanku sa evrokomesarom za proširenje Johanesom Hanom u petak u Skoplju, lideri četiri najveće makedonske stranke nisu uspeli da se dogovore oko datuma vanrednih izbora, jer je opoziciona SDSM ne pristaje da izbori budu održani 24. aprila zato što nisu ispunjeni svi uslovi dogovora iz Pržina. 

Lider vladajuće VMRO DPMNE Nikola Gruevski rekao je tada da su njegova stranka i dve stranke Albanaca u Makedoniji, DUI i DPA, bile spremne da postignu dogovor oko izbora i optužio Zaeva da ne želi izbore, jer zna da će da ih izgubi.

Evrokomesar Han, koji je bio i jedan od posrednika u postizanju dogovora iz Pržina, nakon sastanka je rekao da je uveren da izbori mogu da se održe 24. aprila, ali da je sada odgovornost na liderima koji sami treba da se dogovore oko datuma izbora. 

Politička kriza u Makedoniji traje od polovine 2014. godine kada je SDSM odbio da udje u parlament tvrdeći da je VMRO DPMNE koja je na vlasti, lažirala izbore. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.