U trendu

EU će pozitivno reagovati na napredak BiH

Ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak izjavio je danas u Banjaluci da garantuje da će Evropska unija pozitivno reagovati na napredak BiH na putu evropskih integracija, koji se ogleda u spremnosti sprovodjenja reformi.

Lajčak je posle sastanka s predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u Banjaluci rekao da će BiH na taj način pokazati da ima kapacitet i da je spremna za nastavak evropskih integracija.

Navodeći da je tokom dvodnevnog boravka u BiH imao sastanke s 11 domaćih političara i tri s predstavnicima medjunarodne zajednice, on je kazao da mu je to pomoglo da stekne predstavu o unutrašnjim procesima u BiH, što će doprineti i donošenju stavova EU.

Prema njegovim rečima, sastanak s Dodikom jedan od najvažnijih i raduje ga to što su evropski procesi bili u centru razgovora.

Lajčak je ocenio da je BiH potreban efikasan menahizam s podelom nadležnosti i dobrom koordinacijom entiteta s državnim institucijama, što će se pokazati prilikom sprovodjenja reformske agende i upitnika EU, koji u BiH treba da stigne 9. decembra.

Sa Lajčakom su u BiH stigli predstavnici 19 slovačkih firmi koji s privrednicima iz RS danas razgovaraju o mogućoj saradnji.

Juče su imali sastanke s privrednicima iz Federacije BiH u Sarajevu.

Dodik je rekao da je RS spremna na davanje odgovora iz upitnika, koji će evropski komesar za proširenje i saradnju Johanes Han predati BiH 9. decembra.

Dodik je ocenio da se u BiH mora otvoriti „nova runda razgovora svih važnih političkih i institucionalnih faktora, kako bi se kreirali zajednički stavovi u vezi sa evropskim integracijama“.

„RS ostaje privržena evropskom putu i nama je na tom putu uvek bilo važno poštovanje ingerencija koje po Ustavu ima“, rekao je on.

Govoreći o političkoj situaciji u RS, Dodik je naveo da taj entitet nije politički podeljeno društvo, već da u njemu postoje različite političke opcije i da je stanje u RS institucionalno veoma stabilno.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.