U trendu

EU: Referendum bez pravne osnove

Evropska unija smatra da je jučerašnji referendum u Republici Srpskoj (RS) održan bez pravne osnove i zato traži da se to reši uspostavljanjem zakonitog ustavnog postupka, „konstruktivnim dijalogom“ ustanova BiH i RS i bez zaoštravanja situacije.

To je danas u Briselu stavila do znanja Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU Federike Mogerini, naglasivši da je „važno da se sve strane uzdrže od postupaka koji mogu zaoštriti situaciju i da Bosna i Hercegovina nastavi da se usredsredsredjuje na reforme nužne da se izbori sa ekonomskim i socijalnim izazovima i da time BiH ostvari napredak na svom evropskom putu“.

Zamoljena da saopšti stav EU o jučerašnjem referendumu o danu RS, portparolka visoke predstavnice EU je istakla da je taj čin bio „bez pravne osnove pošto je Ustavni sud BiH odlučio da odloži odluku o tome sve dok ne oceni ustavnost tog koraka“.

Maja Kocijančič je dodala da „taj referendum ne može promeniti konačnu i obavezujuću odluku koja proistekne iz ocene Ustavnog suda BiH“.

„Mi otud“, kako je naglasila portparolka u EK, „podstičemo ustanove te zemlje da to pitanje Dana Republike Srpske reše uspostavljanjem zakonitog postupka i u sklopu postojećeg ustavnog okvira i, razume se, kroz konstruktivan dijalog“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar