U trendu

Evropska straža biće na granici Srbije i Hrvatske

Premijer Hrvatske Zoran Milanović izjavio je noćas u Briselu da bi na granicu između Hrvatske i Srbije, kod Šida, trebalo da budu raspoređeni predstavnici Fronteksa, evropske agencije za granice.
„Na granicu između Hrvatske i Srbije treba da dodje Fronteks, evropska spoljna straža, što bi u teoriji trebalo da uspori protok i ulazak ljudi zbog malo rigoroznije procedure, naravno pod uslovom da to sve zajedno funkcioniše od Grčke preko Makedonije do Srbije“, rekao je Milanović novinarima u Briselu.

On je naveo da je to jedna od tačaka dogovora sa sastanka posvećenom zapadnobalkanskoj izbegličkoj ruti, prenela je agencija Hina.

Milanović je ocenio da bi pripadnici Frontexa trebalo da budu raspoređeni u Šidu, a pomagali bi u kontroli graničnih prelaza i registraciji izbeglica. Takođe je dogovoreno raspoređivanje Frontexa između Grčke i Makedonije.

„Ako tako bude biće dobro, a ako ne, mi kontrolišemo situaciju dok se ova priča ne završi, naši građani žive normalan i redovan život. Bilo bi dobro da se ovo što pre završi, a to pre svega zavisi o Turskoj i Nemačkoj“, ocenio je Milanović.

Na samitu Evropska unija i Zapadni Balkan u Briselu je sinoć je dogovoreno da se duž puta izbeglica i migranata od Grčke preko Zapadnog Balkana i članica EU uspostavi 100.000 mesta za zbrinjavanje izbeglica u vreme zime, a od čega će 50.000 mesta biti na Zapadnom Balkanu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar