U trendu

Fikret Abdić se vraća u Veliku Kladušu?

Bivši lider muslimana iz Velike Kladuše i direktor „Agrokomerca“ Fikret Abdić mogao bi ponovo da se vrati u to mesto kao načelnik, piše nemački levičarski list „Nojes Dojčland“.

„Bio je jedan od gospodara rata u Bosni, odležao je jedanaest godina zbog ratnih zločina – i na mestu zločina slavi svoj povratak“, piše reporter „Nojes Dojčland (Berlin) o Abdiću, a prenosi Dojče vele.

Kako navodi list, Abdić zvani Babo je 1993. proglasio Autonomnu Pokrajinu Zapadnu Bosnu, na svoju ruku pregovarao sa Srbima i Hrvatima i zatim poveo rat protiv vojnika i boraca lojalnih Aliji Izetbegovicu.

„Do 5.000 ljudi je navodno prošlo kroz njegove logore, tako kaže pravosuđe pobednicke ratne strane“, piše Nojes Dojčland objašnjavajući da je to bio jedini unutarnacionalni sukob na podrucju bivše Jugoslavije.

Zbog organizovanja logora i smrti desetina civila Abdić je osuđen u BiH i Hrvatskoj, gde se nastanio. Vrhovni sud Hrvatske mu je smanjio kaznu na 15 godina zatvora. Izašao je 2012. i u Velikoj Kladuši je dočekan ovacijama.

„Agrokomerc je razlog što je Babo i dalje poštovan u ovim selima. Abdić je od 1969. u ovoj dolini gladi gradio prehrambeni koncern koji je hranio Jugoslaviju i izvozio u 30 zemalja. Velika Kladuša je tako napredovala da su se čak i gastarbajteri iz Zapadne Nemacke vraćali kuci“, piše reporter Martin Lajdenfrost.

Reporter navodi i da je otišao do Abdićeve nove partije, Laburisticke stranke BiH gde su majstori dovršavali partijske prostorije.

„Kažu da Babo, uskoro ce napuniti 77, “radi dvanaest sati na dan“, živi na hrvatskoj obali i nije trenutno tu.“

Autor lista Nojes Dojčland otišao je i do Drmaljeva, gde su bili Abdićevi logori. Danas je taj posed ograđen i zatvoren. Spomen-ploča posvećena je stradalima. Kako dodaje, hale gde su nekada bili Agrokomercovi pilići su zaključane.

Bosanski mediji preneli su letos da je Abdić i zvanično postao kandidat za načelnika Velike Kladuše, a kandidovala ga je Laburistička stranka BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.