U trendu

Firma BCBajsikls kreirala prvi električni bicikl u BiH

Firma „BCBajisikls“ osmislila je prvi bosanskohercegovački električni bicikl, kao praktično i energetski efikasno prevozno sredstvo koje bi u gradskim sredinama trebalo da smanji gužve, ali i zagađenje životne sredine, piše Dnevni avaz.

Dizajn i funkcije „Modela Z“ kreirao je, u konsultacijama s velikim brojem stručnjaka iz raznih oblasti kao i samih korisnika, student Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Loren Keserović, višegodišnji profesionalni biciklista i član udruženja „Giro di Sarajevo“.

„Model Z“, kako kaže, težak manje od 15 kilograma, spada u najlakše bicikle, jednostavno se sklapa za manje od 30 sekundi, a cena će mu biti niža od cene sličnih proizvoda.

„Osnovne komponente su unikatne, a sa integrisanom baterijom koja se napuni za sat i po moći će da pređe 30 do 35 kilometara“, navodi Keserović.

Električne komponente su iz uvoza, ramovi iz pogona kompanije „Bekto Precisa“ u Goraždu, s kojom je načelno dogovorena buduća saradnja, a finalno sklapanje bi se radilo u Sarajevu.

Planirano je da se prvi primerci „Modela Z“ nađu na tržištu krajem iduće godine, a dok u BiH ne budu prepoznate sve prednosti i značaj ovakvog načina prevoza, trebalo bi da se izvoze u Holandiju, Englesku i druge zapadnoevropske zemlje.

„Bosnian Concept Bicycles je startap kompanija, koja još nije registrovana zato što nam je preskupo da plaćamo ogromne poreze državi, a još nemamo bicikl u proizvodnji. To što nam je preskupo da se registrujemo je otežavajuća okolnost koju je loša politika nametnula ovakvim firmama, jer na mnoge grantove i podsticaje ne možemo da se prijavimo jer nismo registrovani. To je jedan začarani krug u kom se preduzetništvo praktično guši umesto da se podstiče“, rekao je Keserović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar