U trendu

Forbs: Najveći kompliment za Crnu Goru je da je nebitna

Nakon što je u Spoljnopolitičkom odboru američkog Senata ratifikovan Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u, magazin Forbs žestoko je kritikovao užurbanost.

U magazinu Forbs, o užurbanosti koja je dovela do ratifikovanja Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u, imaju opasku da je reč o državi „veličine jednog manjeg kongresnog distrikta“.

Kolumnista Forbsa Dag Bandou, naime, konstatuje da se Crna Gora nalazi na „nestabilnom, brutalnom i nacionalističkom Balkanu, jezgru ogromnog broja konflikata koji su se dešavali kroz istoriju“.

Za Crnogorce kaže da su kroz istoriju prolazili kroz teške periode, boreći se protiv „dominacije Turaka, Austrougara, Italijana, Rusa i Srba“.

„Ipak, to nije argument za prijem u NATO. Najveći kompliment koji Crna Gora može da dobije jeste taj da je međunarodno nebitna. Enklava ogrezla u notornoj korupciji, koja se pre 10 godina odvojila od Srbije, Crna Gora se nada da će se obogatiti članstvom u NATO. Imajući u vidu da Vašington velikodušno donira nove kandidate za članstvo u NATO, to je vrlo moguće. Ipak, trebaće dosta truda kako taj novac ne bi otišao u ruke onih zbog kojih Crnu Goru zovu mafijaškom državom. Štaviše, prošli premijer Milo DĐkanović, koji je vodio zemlju četvrt veka, ima dugu istoriju korupcije i drugih kriminalnih aktivnosti. Čak ga i zovu ‘gospodin 10 posto'“, piše Forbs.

Prema mišljenju iznetom u magazinu, Majkl Karpenter, zamenik sekretara odbrane SAD, u svom svedočenju pred Senatom izneo je „gomilu gluposti“, poput toga da „Crna Gora i NATO dele iste vrednosti demokratije, individualne slobode i vladavine prava“.

„Stendap komedija u Senatu nastavljena je tvrdnjom da će vojska Crne Gore biti doprinos NATO alijansi. To su male oružane snage koje idu ka iščezavanju. Kako će uvođenje korumpiranog vojnog patuljka u NATO doprineti jačanju Alijanse i stabilnosti Evrope?“, pita se u tekstu u magazinu.

Nakon rata u Ukrajini, mnoge zemlje zabrinule su se da ih čeka sukob s Rusijom, konstatuje se u ovom magazinu i ponovo pita da li je to bar jedan aspekt koji Crna Gora ispunjava.

Spoljnopolitički odbor američkog Senata podržao je jednoglasno rezoluciju o ratifikaciji Protokola o pristupanju Crne Gore NATO.

„Mikrodržava ima manje od 2.000 vojnika. Njene snage jedva ispunjavaju kapacitete za unutrašnje potrebe. Amerika sakuplja saveznike na sličan način kao što Amerikanci sakupljaju Fejsbuk prijatelje. S jednom razlikom: Fejsbuk prijatelji ne koštaju ništa. Nije ni čudo što se Tramp protivio ratifikaciji. Ipak, Obamina administracija ga je pretekla, i uspela da progura priču o ‘reformama i integraciji Balkana u NATO’. Ako uvođenje gansterske države u vojni savez to zaista i znači. Da stvar bude gora, taj korumpirani vojni patuljak dobiće svoj glas i u Briselu“, navodi se u ovom magazinu.

O ostalim zemljama regiona, Forbs navodi da su van Alijanse i pita ima li smisla da NATO prima nekvalifikovane države.

„U regionu su i Bosna i Hercegovina, Makedonija i Srbija, koje imaju veću vojsku od Crne Gore, naročito Srbija, ali to nije važno. BiH nije čak ni prava država, to je politički artefakt koji na okupu ostaje zahvaljujući stranom pritisku. Kosovo je podeljeno, korumpirano, i nepriznato u većini sveta. Makedonija ne može ni ime da dobije, a kamoli nešto drugo. Srbija, koja je bila meta brutalne agresije NATO pre 17 godina nema nameru da uđe u Alijansu, već ostaje bliska Moskvi“, navodi Forbs i ističe da bi integracija Balkana trebalo da bude evropski, a ne evroatlantski projekat.

Za šta je EU dizajnirana ako ne za integraciju malih, fragilnih i nebitnih delova kontinenta u društvo sa velikim igračima, pita ponovo Forbs i ističe:

„Balkan je ionako daleko interesantniji Rusiji i Evropskoj uniji nego Americi, koja ne mora baš u sve da se meša. Nije sve odgovornost SAD. Ako Amerika misli da je time pobedila Rusiju u nekoj borbi za uticaj, možemo samo da poručimo sledeće: Vladimir Putin se sigurno već sakrio u svoj podzemni bunker u Kremlju iz straha od moćne crnogorske armije.“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar