U trendu

General Đukić i još sedmorica pod istragom u Splitu

Državno tužilaštvo iz Splita pokrenulo je istragu protiv osmorice nekadašnjih zapovednika vojske i policije samoproglašene Republike srpske krajine, osumnjičenih za ubistva 117 civila i druge zločine, kojom je obuhvaćen i general JNA Borislav Đukić.

Đukić je nedavno uhapšen u Crnoj Gori zbog optužbi za rušenje brane na Peruči tokom rata u Hrvatskoj i nalazi se u postupku izručenja Hrvatskoj, prema nezvaničnim informacijama prvooptuženi je u postupku i istrazi tužilaštva u Splitu o ubistvu civila, silovanjima, proterivanjima i drugim ratnim zločinima, javila je Hina.

Hrvatsko tužilaštvo tereti okrivljene da su od avgusta 1991. do avgusta 1995. kao zapovednici JNA, teritorijalne obrane, vojske i policije samoproglašene RSK naredili napad na naselja u šibensko-kninskoj županiji, u kojima je živelo pretežno hrvatsko stanovništvo.

Osumnjičeni su, kako navodi Tužilaštvo, znali da njihovi podređeni preostalo stanovništvo hrvatske nacionalnosti na okupiranom području sistemski ubijaju, tuku, zlostavljaju i muče, da siluju žene, pale, miniraju, ruše i uništavaju kuće, katoličke i druge objekte, a nisu preduzeli ništa da to spreče.

Optuženi su, kako sumnja tužilaštvo, takve radnje dopuštali pa su njihovi podređeni ubili 117 civila, tri žene su silovali, a tri su žene pokušali da siluju.

Mnogobrojno stanovništvo proterano je iz okupiranih naselja, uništen je veliki broj objekata, sve do akcije Oluja, navodi tužilaštvo.

Splitsko tužilaštvo predlaže da protiv sedmorice koja su u bekstvu, zbog posebno teških okolnosti krivičnog dela bude određen pritvor, a jednom osumnjičenom pritvor je već određen.

Nekadašnji komandant Motorizovane brigade Kninskog korpusa Borislav Đukić uhapšen je 19. jula po hrvatskoj poternici na aerodromu Tivat, prilikom povratka za Beograd.

Njemu je istražni sudija Višeg suda u Podgorici odredio ekstradicioni pritvor.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.