U trendu

Geography Now o Makedoniji: Šta god rekli, neko ce se ljutiti (video)

Poznati YouTube kanal za edukaciju na polju geografije i demografije pod nazivom “Geography Now” objavio je video o nekada najjužnijoj jugoslovenskoj republici – Makedoniji.

“Geography Now” je tokom prošle godine napravio izuzetno popularan prilog o Bosni i Hercegovini, a nedugo zatim voditelj Pol Barbato osvrnuo se i na Hrvatsku.

Ovaj YouTube kanal pokušava da ostane neutralan prilikom opisa država koje imaju kompleksnu istoriju i ne tako jednostavne unutrašnje i međunarodne odnose. Celokupna problematika ove male balkanske države u epizodi fokusirana je na njen odnos sa susedima, a naročito sa Grčkom koja do danas osporava sam naziv zemlje, prenosi B92.

Barbato u poslednjem prilogu naglašava da je reč o jednoj od najkontroverznijih tema i precizno ilustruje priču iza istorijskih nesuglasica naroda Aleksandra Makedonskog, njegovog jezika i pripadnosti.

„Ovo mesto je prilično jednostavno i opušteno, ali ime stvara dramu“, objašnjava voditelj, podsećajući da današnji Makedonci pričaju slovenskim jezikom koji najviše liči na bugarski, dok nacija kao takva, ako se pitaju Makedonci, počiva na slovenskim korenima pomešanim sa drevnim narodom Aleksandra Makedonskog koji, prema njihovom shvatanju, nije bio Grk.

Grčka, naravno, ovakvo viđenje Makedonaca ne priznaje jer istorijsku Grčku Makedoniju vidi kao deo helenske kulture. Samim tim, zvanična Atina osporava korišcenje imena „Makedonija“, zbog čega je država u UN, EU i Veću Evrope poznata kao Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija.

Barbato kao dve prijateljske zemlje Makedonije imenuje Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku zbog zajedničke, često teške istorije.

“Geography Now” je gledaocima predstavio i vedriju stranu Makedonije, pa je spomenut njen ajvar, jezero Ohrid, opijum, raznovrsna arhitektura manastira i džamija i dobro raspoložen narod.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar