U trendu

Grabar Kitarović: Nužna smena generacija u politici

Želja hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović da prisustvuje sednici Sabora, na kojoj se odlučuje o izlasku Hrvatske iz arbitražnog spora sa Slovenijom, i odgovor predsednika Sabora Josipa Leka da može, ali samo sa galerije kao posmatrač, otvorila je novi sukob na hrvatskoj političkoj sceni.

Sve je kulminiralo nakon što je Leko odlučio da predsednici pismom odgovori na poruku koju mu je poslala preko svog portparola, u kojoj ga je optužila da je jednom portalu predsednik parlamenta otkrio detalje njihovog telefonskog razgovora.

„Kao predsednik Sabora, ni ranije u svojoj političkoj karijeri nisam se služio spinovima niti drugim medijskim alatima u bilo koje svrhe…“, naveo je Leko u pismu Grabar Kitarović, objavio je hrvatski portal Večernjeg lista.

Leko ne poriče da je novinaru portala odgovario na pitanja, nakon što je predsednica javno izjavila da „još nije sigurna hoće li doći na sednicu Sabora“.

On je, kazao je, tom izjavom predsednice bio zatečen jer nije dobro da, kako je rekao, čelnici institucija komuniciraju preko medija.

Leko, kako se navodi, upozorava predsednicu da se od izabranih zvaničnika „očekuje da se ponašaju državnički i odgovorno te da je u političkom prostoru previše predstava za javnost, a trebalo bi biti ozbiljnog rada i komunikacije“.

„Hrvatska je uređena kao država parlamentarne demokratije, u kojoj su vladavina prava i trodeoba vlasti ustavni postulati kojih bi se sve grane vlasti trebale striktno držati“, naveo je Leko.

Predsednica Grabar Kitarović je u svom, kako se navodi, oštrom pismu Leki odgovorila da se ne može oteti utisku da je i taj njegov potez namijenjen javnosti, kao što je i njihov telefonski razgovor završio u medijima.

Predsednica je izrazila razumevanje za Lekin stav koji, kako je napisala, nije blagonaklon prema njenom stilu rada, ali dodala da smatra da je Hrvatskoj „zaista nužno potrebna smena generacija u politici, koja bi napokon zadovoljila zahteve građana za sadržajem, a ne formom“.

Napomenula je i da ne dozvoljava da joj se drže lekcije, jer odgovara samo građanima Hrvatske.

Grabar Kitarović je Leka podsetila da je on u svojoj dugoj političkoj karijeri bio društveni pravobranilac samoupravljanja, te da mu kao takvom neće dozvoliti da joj drži lekcije.

„Hrvatice i Hrvati i svi hrvatski državljani jedini su kojima polažem račune i odgovaram za svoj rad“, napisala je Grabar-Kitarović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar