U trendu

Grabar Kitarović o ploči u Jasenovcu: Na vladi je da vidi šta će dalje

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je danas da je na Vladi i nadležnom ministarstvu da odrede „šta i kako dalje“ sa spomen-pločom u Jasenovcu s ustaškim pozdravom, istakavši da se ta ploča ne može tek tako ukloniti ako je zakon ne zabranjuje.

„Ukoliko ste pravna država, onda poštujete zakone i propise. Činjenica je da je pozdrav, odnosno sam logor regulisan propisom. To je na Ministarstvu uprave i Vladi da odrede šta i kako dalje. Ne možete samo tako ukloniti ploču ukoliko nju sam zakon ne zabranjuje. Znate moj stav, i što se tiče pozdrava ‘Za dom spremni’, i što se tiče svih totalitarizama kroz koje je Hrvatska prolazila poslednjih godina, i držim da je dobra odluka premijera Plenkovića da se osnuje komisija“, rekla je Grabar Kitarović u Velikoj Gorici, prenela je Hina.

Ona je dodala da smatra da ta komisija treba da se „zadrži na istorijskim i stručnim činjenicama, a ne da sve postane široka javna rasprava u kojoj će se ponovno iscrpljivati oko pitanja prošlosti“.

Udruženje ratnih veterana HOS iz Jasenovca i Zagreba postavilo je početkom novembra u centru Jasenovcu spomen-ploču poginulim pripadnicima HOS u ratu 90-tih. Na spomen-ploči je uklesan ustaški pozdrav „Za dom spremni!“  koji je i deo službenog grba tog udruženja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar