U trendu

Grabar Kitarović: Oluja bila opravdana i etički čista

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je danas u Kninu na centralnoj svečanosti povodom 21. godišnjice akcije „Oluja“ da Hrvatska poštuje svaku žrtvu, ali i da je ta vojno-policijska akcija bila opravdana i etički čista.

„‘Oluja’je bila politički opravdana, etički čista i vojnički briljantno izvedena oslobodilačka operacija na hrvatskoj državnoj teritoriji. Bila je to časna pobeda za pravedan cilj“, rekla je Grabar Kitarović nakon što je položila venac i zapalila sveću na Trgu dr Ante Starčevića, kod Spomenika hrvatske pobede „Oluja 95“.

Ovu godišnjicu, istakla je, „slavimo pre svega kao dan naše slobode i mira, za koje se Hrvatska morala izboriti u ratu, braneći i oslobadjajući zemlju od udruženog zločinačkog poduhvata unitarističkog jugoslovenstva i četništva“.

Kako prenosi agencija Hina, ona je podsetila „na brojne patnje, stradanja i razaranja, koje je izazvala velikosrpska agresija“. Uprkos tome, rekla je, „hrvatska državna politika nije zapovedila, preduzela ni odobrila nijedan osvetnički čin, nego je izražavala spremnost na pomirenje i oprost“. To je, dodala je, poručio i prvi hrvatski predsednik Franjo Tudjmanu svom govoru u Vukovaru 8. juna 1997. rekavši da „pobednik koji ne zna praštati, seje klice novih razdora i budućih zala“ a, dodao je, „hrvatski narod to ne želi“.

Kod Spomenika Hrvatske pobede „Oluja 95“ na glavnom kninskom trgu vence su položilii tehnički premijer Tihomir Orešković, predsednik Hrvatskog sabora Željko Rajner, kao i ministri odbrane, unutrašnjih poslova, branitelja, visoki vojni zvaničnici, gradonačelnici Knina, Vukovarai Zagreba i predstavnici branitelja iz Domovinskog rata.

Predstavnik branitelja Ivica Glavota, prekidan burnim aplauzom rekao je da Hrvatska danas slavi godišnjicu „pobede nad velikosrpskim, fašističkim pretenzijama na svoj način“.

„Slavimo pobedu nad velikosrpskim fašističkim pretenzijama krajem prošlog stoleća, a kako ćemo slavitisamo je naša odluka i niko nam je nikada neće moći i smeti odredjivati. Svi oni koji ne žele slaviti -široko im bilo polje“, rekao je Glavota.

Svečanost obeležavanja godišnjice „Oluje“ počela je jutros podizanjem hrvatske zastave na Kninskoj tvrdjavi.
posle čega sledi misa za domovinu i služenje vojničkog pasulja okupljenima.

U sklopu proslave tokom popodneva predvidjen je i vojno-akrobatski program, kao i kulturno-zabavni i sportski program. Proslava završava u večernjim satima vatrometom i koncertom „Pobeda za heroje“, na kojem će, prema najavama, izmedju ostalihnastupiti i Marko Perković Tompson.

Policija procenjuje da bi se danas u Kninu moglo okupiti oko 100.000 ljudi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar