U trendu

Grabar Kitarović: Proslava nije usmerena protiv Srbije

Hrvatski premijer Zoran Milanović napustio je Knin pre završne svečane ceremonije na centralnom gradskom trgu, a predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović je u svom drugom današnjem obraćanju poručila da obeležavanje godišnjice Oluje nije usmereno ni protiv koga, pa tako ni protiv Srbije.

Grabar Kitarović je ponovila da Hrvatska žali za svakim izgubljenim životom – i hrvatskim i srpskim.

Još jednom je naglasila da niko ne poriče da su se nakon Oluje dogodili zločini i ubistva, ali da je ta akcija „čista kao suza“, a uzroke vidi u „Miloševićevoj ekspanzionističkoj velikosrpskoj politici“.

Grabar Kitarović tvrdi i da je Franjo Tuđman pozvao srpske građane da ostanu kod svojih kuća i dočekaju hrvatsku vlast, a da su komande o evakuaciji „potpisale vođe tzv. Republike Srpske Krajine“.

„Stoga nije dobro da su danas u Srbiji vrlo glasni oni koji su bili vrlo tihi u vreme okupacije trećine hrvatske teritorije, ili su otvoreno podržavali Miloševićevu politiku. Mi se u Hrvatskoj ne želimo vratiti u prošlost, ne želimo srpski narod kriviti zbog agresije na našu državu, ali nikada nećemo dozvoliti da se agresor i žrtva izjednačavaju“, rekla je Grabar Kitarović.

Obraćanjem na glavnom trgu u Kninu, Grbar Kitarović je, kako prenosi portal Index. hr, patetičnim govorom ponovo izazvala skandiranje svog imena, poručivši da je današnji praznik u potpunosti zaživeo unutar hrvatskog naroda i ogromne većine hrvatskih građana, jer simbolizuje sve hrvatske pobede.

„Mi smo narod koji slavi pobede, a ne poraze. Mi smo narod koji zna ceniti krvlju stečenu slobodu, jer rat je bio ovde, a ne tamo negde daleko. S ovoga mesta želim jasno da poručim  – ovaj skup nije uperen ni protiv koga, pa tako ni protiv Srbije. Danas slavimo svoju pobedu i zajedništvo“, jasna je hrvatska predsednica.

Pored ocene da je pobedom u Oluji „slomljena kičma velikosrpskoj politici Slobodana Miloševića“, dodala je i da je akcija iz avgusta 1996. sprečila i „pad Bihaća, pa možda i većeg masakra od onog u Srebrenici“.

Nakon jučerašnje vojne parade u Zagrebu, Hrvatska je danas nastavila obeležavanje dve decenije od vojno-policijske akcije Oluja u Kninu u prisustvu državnoh vrha i gostiju.

I dok se u Hrvatskoj drugi dan slavi „Oluja“, tokom koje je iz proterano više od 220.000 Srba, a više od 2.000 ih je ubijeno ili nestalo, u Srbiji i Republici Srpskoj je Dan žalosti.

(Tanjug)

Pročitajte još i:

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.