U trendu

Grabar Kitarović za čvrstu kontrolu nad granicama

Hrvatska ne treba da zatvara službene granične prelaze nego da čvrsto nadzire granicu između tih prelaza, jer se mora znati ko i zašto ulazi u zemlju, smatra hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović koja smatra da Hrvatska nema kapaciteta za zbrinjavanje izbeglica i da Brisel u tome treba da joj pomogne.

Dok se problem uzrokovan izbegličkom krizom ne bude mogao da reši iz korena, poručila je Grabar Kitarović iz Njujorka, treba obezbediti uslove za izbegle osobe u državama poput Turske ili Libana.

„Očito je da se stanje usložnjava, jer mnoge države koje su pozivale izbeglice govore da neće primati ekonomske migrante“, navela je hrvatska predsednica koja učestvuje na Genaralnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Grabar Kitrović je naglasila da se razgovaralo i o samitu EU, SAD i Arapske lige, prenela je agencija Hina.

„Ovih dana će se razgovarati na nivou ministara spoljnih poslova, ali u bližoj budućnosti, kada je reč o političkom delovanju, mora se održati samit na kojem će se na najvišem nivou razgovarati o ovim pitanjima. Očito je da 50 do 60 miliona migranata širom sveta pokušava da dođe do boljeg života, što je njihove legitimno pravo, ali nažalost naše im zemlje to na ovaj način ne mogu da ostvare“, kaže ona.

Problem, smatra, treba rešavati u korenu, ali da sada spoljnu evropsku granicu treba osigurati tako da se, pre svega, osigura granica između Turske i Grčke.

Kaže da je dobila uveravanja da se na tome već radi i da će se raditi i podseća da je Grčka takve konfiguracije da nije lako obezbediti tu granicu, ali da zato postoji Šengen, dogovor i sistem koji treba postaviti na način da se granica može kontrolisati.

Hrvatska, koja nema kapaciteta za prihvat, od Brisela treba da traži pomoć, naglasila je hrvatska predsednica.

„O tome sam neprestano upozoravala i upozoravam da se Hrvatska još ponaša kao da je van Evropske unije i kao da moramo slediti, a ne kreirati evropske politike. Trebalo je sesti i čvrsto tražiti odgovore šta cehmo s ljudima kad krenu kroz Hrvatsku. Treba reći Briselu da pomogne Hrvatskoj u svemu ovome“, zaključila je Grabar Kitarović, uz napomenu da je, takođe, važno kakve će se poruke na kraju poslati ljudima u izbeglištvu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar