U trendu

Gradonačelnik Zagreba poručio mladima da umesto flaše zagrle simpatiju

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić upozorio je mlade uoči završetka školske godine, 10. juna, na štetnost upotrebe alkohola, poručivši im da umesto flaše alkohola za kraj školske godine „zagrle svoju simpatiju“.

Bandić je rekao da je došlo do apsurda jer prevenciju upotrebe alkohola medju mladima obavlja policija, i upitao gde su deca 365 dana, i da li svaki roditelj zna gde mu je dete, prenela je agencija Hina.

Gradonačelnik Zagreba je poručio mladima da u petak, kada se završi škola, umesto „boce ruma ili boce crnog vina s koka-kolom“, zagrle svoju simpatiju i da odu na picu i popiju prirodan sok, i budu zaljubljeni.

Rezultati istraživanja zloupotrebe alkohola medju mladjima u Hrvatskoj pokazuju da je prosečni uzrast prvog konzumiranja alkohola 12,8 godina, a da je zabeležen pad broja učenika koji uopšte ne piju, navodi je agencija Hina.

Hrvatska se, s oko 240.000 alkoholičara, od kojih se svega tri odsto leči, nalazi u samom vrhu evropskih zemalja po konzumiranju alkohola, rekla je šefica Gradske kancelarije za zdravstvo Mirna Šitum.

Mirna Šitum je upozorila i da je Hrvatska na trećem mestu po preteranom konzumiranju – pijenje pet ili više pića uizastopno tokom mesec dana, i da se i tu pokazuje kontinuirani porast.

Ona je rekla da je hrvatska omladina u gornjoj trećini lestvice 40 evropskih zemalja po učestalosti pijenja, dodajući da je mladi u sve ranijem uzrastu počinju da konzumiraju alkohol.

„Alkohol je najčešće prva ovisnost s kojom deca dolaze u dodir, i to u većini slučajeva u vom domu, uz podršku roditelja, rodbine ili prijatelja, i neretko se ne zaustavljaju samo na njemu“, rekla je Šitum.

Rezultati istraživanja takodje pokazuju da alkohol sve više piju devojčice, i da je taj trend brže rastao poslednjih godina, navodi Hina.

U Hrvatskoj je alkohol za muškarce drugi po redu rizični faktor (posle pušenja duvana) odgovoran za 14,2 odsto svih slučajeva bolesti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar