U trendu

Grčka se sprema za vraćanje 750 migranata u Tursku

Grčka se sprema da od ponedeljka počne sa vraćanjem oko 750 migranata u Tursku, u skladu sa sporazumom postignutim izmedju Ankare i Evropske unije čiji cilj je zaustavljanje priliva migranata u Evropsku uniju, javila je danas grčka novinska agencija ANA.

Prema navodima agencije, koje nisu potvrdili zvanični izvori, migranti će se vraćati sa ostva Lezbos u tursku luku Dikili i operacija će trajati tri dana. 

„Pripreme su u toku“, rekao je za agenciju Frans pres Jorgos Kiricis, portparol grčke Jedinice za koordinaciju izbeglica, ali nije dao nikakve detalje. 

ANA navodi da je evropska agencija za kontrolu granica Fronteks iznajmila dva turska broda za tu operaciju i da su se agenti Fronteksa mobilisali da prate migrante.

Jedan grčki vladin izvor je naveo da se u Grčkoj ovog vikenda očekuje dolazak oko 400 policajaca Fronteksa da učestvuju u operaciji.

Dogovor o vraćanju migranata u Tursku kritikovali su Visoki komesarijat UN za izbeglice i humanitarne organizacije.

UNHCR i nevladine organizacije su zabrinute zato što će se dosadašnji centri za registraciju migranata u Grčkoj zapravo pretvoriti u centre za pritvor izbeglica koji su rizikovali živote i platili malo bogatstvo da dodju do Evrope, da bi na kraju bili vraćeni u Tursku.

Istovremeno Turska od ponedeljka treba da počne da vraća izbeglice direktno u Nemačku. Prema Berlinu radiće se o nekoliko desetina Sirijaca, uglavnom porodica sa decom.

Turski zvaničnici javili su danas da ta zemlja priprema dva centra za registraciju migranata koji od ponedeljka treba da budu vraćeni iz Grčke prema sporazumu EU-Ankara. Oni su rekli da se pripremaju centri za registraciju u mestu Česme, naspram grčkog ostrva Hiosa i u luci Dikili,  naspram ostrva Lezbos.

Prema sporazumu EU-Ankara čija primena u potpunosti počinje u ponedeljak, u Tursku treba da se vrati svaka osoba koja je neregularno stigla u Grčku posle 20. marta, uključujući i sirijske tražioce azila.

Za uzvrat, za svakog vraćenog Sirijca drugi sirijski izbeglica biće premešten u EU iz Turske, a limit je 72.000 ljudi.

U Grčku, zemlju na spoljnoj granici Unije, mesecima stiže ogroman broj izbeglica. Od kada je zatvorena balkanska ruta krajem februara oko 50.000 izbeglica koji nisu obuhvaćeni sporazumom EU-Turska ostali su blokirani u Grčkoj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.