U trendu

Gruevski: 2015. bila teška, izbori su svetlo na kraju tunela

 Predsednik Vlade Makedonije Nikola Gruevski danas je ocenio da je 2015. godina u kojoj se desila teška politička kriza, sigurno nateža u istoriji nezavisne Makedonije, i ponovo optužio opoziciju da je koristila nelagalne i montirane snimke da bi srušila vlast.

U novogodišnjem obraćanju gradjanima, on je rekao da je želja da se sruši vlast, koja je samo pre nekoliko meseci ubedljiovo izabrana od većine gradjana, „nekoga naterala da nezakonski i kriminalno organizuje i da snima telefonske razgovore velikog broja političara i javnih ličnosti“.

Ti telefonski razgovori su, prema njegovim rečima, „kada su bili dobro spakovani u smislu da su uredjivani i stavljeni u različiti kontekst, mesecima bili oružje kojim je želelo da se postigne jasan politički cilj – promena vlasti Republike Makedonije“, koja je izabrana na izoborima koje, kako je rekao, niko osim njegovih političkih oponenata nije proglasio za nefer ili nedemokratske.

Lider najveće opzicione stranke SDSM Zoran Zajev je od februara ove godine objavio veći broj tajno snimanih telefonskih razgovora izmedju vodećih političara na vlasti i njihovih saradnika koji, kako tvrdi, dokazuju da je vladajuća VMRO DPMNE nameštala izbore, u šta su bili umešani i policija i bezbednosne službe.

Zajev tvrdi da je te snimke koji dokazuju i korupciju vlasti snimala država.Politička kriza u Makedoniji počela je na proleće prošle godina kada SDSM nije prizanala rezultate parlamentarnih izbora, uz ocenu da su namešteni, i odbila da udje u parlament. Nakon što se ove godine politička kriza zaoštrila, umešale su se EU i SAD, uz čije posredovanje je 2. juna postignut sporazum „Pržino“ za rešavanje krize koji su potpisali lideri četiri najveće stranke.

Taj sporazum predvidja formiranje prelazne vlade do 15. januara 2016. i varende  parlamentarne izbore u aprilu.

Gruevski je u novogodišnjem obraćanju poručio da će narod na fer i demokratskim izborima 24. aprila „saopštiti svoju odluku i poslati svoju poruku“.

„Izbori u aprilu će staviti kraj na ovo teško breme, a vi gradjani ćete odlučiti. Niko drugi. Izbori u aprilu će biti i svojevrsna poruka svim političarima i licima  strukturama, koji su direktno ili samo kao posmatrači bili uključeni u sva dešavanja koje smo doživeli i preživeli u ovoj godini“, rekao je makedonski premijer.

Ti izbori, istakao je, „treba da donesu novi vetar u ledja, energiju i snagu za gradjenje bolje budućnosti, svetlije budućnosti i biće svojevrstan izlaz i svetlo na kraju tunela“.

Gruevski je spomenuo i dogadjaje u Kumanovu, gde se policija sukobila sa naoružanom grupom, koji su činili pripadnici albanske nacionalnost i koji su kasnije optužni za terorizam.

On je ocenio da je taj „sukob sa kriminalnom grupom“, u kojem je poginulo osam policajaca, „dao jedan drugi pečat svim društvenim, političkim i bezbednosnim dešavanjima“ i da, prema njemu, ima istorijski značaj.   

 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.