U trendu

Gruevski podnosi ostavku, Dimitriev za šefa prelazne vlade

Makedonski premijer Nikola Gruevski najavio je da će danas predsedniku parlamenta dostaviti pismo sa svojom ostavkom, dodajući da očekuje da će izbori biti održani u predviđenom roku, odnosno 100 dana od njegovog povlačenja sa funkcije, javila je Nova TV.

Gruevski je sinoć u obraćanju Vladi saopštio da će ostavku dostaviti Sobranju u skladu sa dogovorom iz Pržina.

On je u govoru porucio da je cilj ostavke poštovanje dogovora iz Pržina i prevazilaženje krize u kojoj se država nalazi.

Premijer je rekao da je ovo važan korak koji čini u korist građana, ali da je ubeđen da će na izborima 24. aprila njegova partija (VMRO-DPMNE) dobiti novi mandat i da će čitava politička agonija ostati iza njih.

„Kao što i sami znate naša zemlja je već dugo zaglavljena u političkoj krizi, prošlog leta četiri najveće političke partije su zaključile dogovor za prevazilaženje krize. Ne mogu istaći koliko je vazno da se problemi prevaziđu kako bi država mogla da napreduje“, naveo je Gruevski.

Prema govoru iz Pržina danas je bio poslednji dan da premijer podnese ostavku, a sutra ističe rok za formiranje privremene vlade koja će organizovati izbore.

U Skoplje sutra stiže i komesar EU za prosirenje Johanes Han koji će proveriti dosadasnju primenu dogovora iz Pržina.

 VMRO DPMNE: Dimitriev za šefa prelazne vlade

Centralni komitet VMRO DPMNE sinoć je doneo jednoglasnu odluku da na čelo prelazne vlade koja treba da organizuje izbore dođe generalni sekretar ove partije Emil Dimitriev.

Ličnost sa kojom će vladajuća partija nastupiti na sledećim izborima će ostati Nikola Gruevski,  saopštio je VMRO DPMNE.

Na večerašnjoj konferenciji za novinare Ilija Dimovski je istakao da komitet u potpunosti podržava predsednika partije Nikolu Gruevskog za poteze koje preduzima u cilju održavanja izbora.

„Naša namera je da okončamo ovaj destruktivni period i da se fokusiramo na ono što je pred građanima. U skladu sa zakonom, premijer aktuelne vlade podnosi ostavku 100 dana pred izbore“, rekao je Dimovski.

Na novinarsko pitanje šta ukoliko opozicija zatraži odlaganje izbora, Dimovski je rekao da se nada da će „kod SDSM-a prevladati razum“.Makedonski premijer Nikola Gruevski najavio je da će sutra predsedniku parlamenta dostaviti pismo sa svojom ostavkom, dodajući da očekuje da će izbori biti održani u predviđenom roku, odnosno 100 dana od njegovog povlačenja sa funkcije, javila je Nova TV.

On je porucio da je cilj ostavke poštovanje dogovora iz Pržina i prevazilaženje krize u kojoj se država nalazi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.