U trendu

Grupa Sirijaca i Iračana ne želi da se vrati u Tabanovce iz medjugranične zone

 U tranzitnom centru Tabanovce nalazi se 1.100 migranata, a u medjugraničnoj zoni izmedju Makedonije i Srbije još 335 Sirijaca i Iračana, izjavio je danas koordinator centra Goran Stojanovski.

Stojanovski je, kako prenose lokalni mediji, istakao da je napravljen maksimalni napor i stvoreni uslovi da se ta grupa Sirijaca i Iračana vrati i smesti u tranzitni centar Tabanovce, ali da oni to ne žele.

“Oni jednostavno ne žele da se vrate nazad. Za sada se poštuje njihova volja“, rekao je on, ali je dodao da će vladino telo za upravljanje krizom „u narednom periodu doneti odluku, nakon koje će se migranti iz medjuzone vratiti u Tabanovce ili će biti prebačeni u tranzitni centar u Djevdjeliji“.

Ta grupa migranata je, kako podsećaju makedonski mediji, u Tabanovce stigla 7. marta kada je srpska strana zatvorila granicu, pa nisu mogli da nastave put prema zemljama Evropske unije.  

Deo od njih, deca i žene su se prethodnih dana vratili u centar Tabanovce, navodi se i ističe da migranti pred medijima izjavljuju da očekuju ponovno otvaranje “balkanske rute” kako bi mogli da nastave put.

Izbeglice i migranti koji su smešteni u tranzitni centar Tabanovce dobijaju potrebnu brigu od institucija i nevladinih organizacija, a prema rečima Stojanovskog, stanje u tom centru je stabilno i mirno.

 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.