U trendu

Han: EU neće biti potpuna bez zemalja zapadnog Balkana

Evropski komesar za politiku susedstva i proširenje Johanes Han izjavio je da Evropska unija nikada neće biti potpuna bez zemalja zapadnog Balkana.

„Bez zapadnog Balkana, EU, kao unija za mir, sigurnost i prosperitet, unija vrednosti kao što su demokratija, jednakost i ljudska prava širom kontinenta, nikada neće biti potpuna“, rekao je Han u intervjuu za banjalučke Nezavisne novine.

On je dodao da narodi i zemlje zapadnog Balkana dele istu kulturu, identitet i istoriju i pripadaju EU, kao i da su povezane privrede EU i zemalja Zapadnog Balkana i da je EU glavni trgovinski partner zemljama u regiji.

Han je istakao da zemlje Balkana i EU imaju i zajedničke izazove koji zahtevaju zajedničko delovanje i politike, kao što su terorizam, borba protiv organizovanog kriminala, migracije, ekologija i bolja transportna infrastruktura.

Govoreći o situaciji u BiH, evropski komesar je ocenio da je obnovljeni pristup EU prema ovoj zemlji, pokrenut 2014. godine, podrazumevao deblokadu evropskog puta i socijalno-ekonomske reforme, dodavši da unapredjenje ekonomije i životnog standarda gradjana treba da bude prioritet bh. političkih lidera.

„Došli smo do vrhunca tog procesa sada, kada je upitnik Evropske komisije u rukama vlasti BiH. Otvaramo jedan veoma važan proces, proces koji mora da teče paralelno sa preko potrebnim socioekonomskim oporavkom“, naveo je Han.

On je kazao da će Evropska komisija posebnu pažnju posvetiti stanju sprovodjenja presude Evropskog suda za ljudska prava „Sejdić i Finci” u procesu izrade mišljenja o zahtevu BiH za članstvo.

Po ovoj presudi BiH ima obavezu da promeni Izborni zakon BiH kako bi se predstavnicima nacionalnih manjina omogućila kandidatura na izborima za članove Predsedništva BiH i delegate u Domu naroda parlamenta BiH.

Evropski komesar za proširenje je naglasio da prioriteti EU u BiH i dalje ostaju jačanje vladavine prava i javne uprave, kao i unapredjenje dalje saradnje svih nivoa vlasti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar