U trendu

Han za otvaranje graničnih prelaza

Evropski komesar Johanes Han saopštio je danas da o problemima na hrvatsko-srpskoj granici razgovara s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i šeficom hrvatske diplomatije Vesnom Pusić i da sve zemlje Zapadnog Balkana treba da „deluju na odgovarajući human način, a posebno da granične prelaze održe otvorenim, da ih ne zatvaraju i ne štete privredi i poslovima regiona“.
„Ako su granice zatvorene, ako kamioni ne mogu da prolaze, to ima neposredne posledice na ekonomsku situaciju u regionu i to moramo izbeći“, rekao je komesar za proširenje i susedstvo.

On je to naglasio u času dok se očekuje susret vođa Evropske unije koji treba da usvoje niz mera za rešavanje krize s migrantima i pošto je srpski premijer Vučić uputio pismo čelnicima EU zahtevajući da Hrvatska obustavi jednostranu ekonomsku blokadu granice sa Srbije, čime krši Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU-Srbija.

Izvori u EU su agenciji Beta preneli ocene da „Hrvatska ipak ne može da se zaklanja iza Evropske unije ako krši sporazum o stabilizaciji EU-Srbija, ali je tačno i da bi srpska tužba zahtevala dug postupak, a situacija je hitna“.

Ipak, podvukli su, jasno je da u Evropskoj komisiji i većini članica Unije niko ne želi takvo zaoštravanje, već svakako da se stanje sredi.

Evropski komesar za proširivanje je naveo da kad je reč o oštrim izjavama hrvatskih i srpskih čelnika, „zna da nije lako, ali je sad nužno da se poruke razoružaju, jer žestina ne pomaže“.

Han je takođe rekao da će EU pomoći Turskoj sredstvima od milijardu evra u savladavanju migrantske krize, a istakao je i da je za rešavanje krize od presudne važnosti i šta će dalje činiti Srbija i Makedonija, kojima će EU takođe pomoći da se prebrode teškoće zbog masovnog priliva migranata.

Komesar je naveo da će u petak otputovati u Srbiju i s premijerom Vučićem obići centre s migrantima i naglasio da je pomoć EU bitna „zato što to nije problem zemalja Zapadnog Balkana, već su one takođe žrtve te situacije“.Ostale fotografije uz tekst

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.