U trendu

Han želi povratak opozicije u parlament Crne Gore

Smanjenje javnog duga i konsolidovanje finansija, kao i ocena da je bojkot parlamenta od strane opozicije neprihvatljv, ključne su poruke koje je evropski komesar za proširenje Johanes Han preneo danas sagovornicima u Podgorici.

Han je na konferenciji za novinare posle susreta sa premijerom Crne Gore Duškom Markovićem ukazao da je poslednjih godina javni dug Crne Gore porastao skoro 40 odsto i ocenio da Crna Gora mora da se pozabavi javnim finansijama i da ih konsoliduje.

Han je kazao da će Crna Gora imati podršku EU u tom smislu i podsetio da finansijska podrška EU Crnoj Gori za tekući budžetski  period do 2020. iznosi 270 miliona evra, što je čini najvećim medjunarodnim donatorom u Crnoj Gori.

Evropski komesar rekao je i da se sa novim crnogorskim premijerom dogovorio oko definisanja zajedničke platforme koja bi se bavila problemom konsolidacije javnih finansija.
Marković je komesaru Hanu preneo da Crna Gora priprema sanacioni ekonomski plan po kome neće biti novih zaduženja i koji predvidja mere štednje do 80 miliona evra u narednoj godini.

Crna Gora se poslednjih godina suočava sa naglim rastom javnog duga koji se približava nivou od oko 60 odsto BDP, a zemlja ima i veliki spoljnotrgovinski deficit.

Kada je reč o političkoj situaciji, Han je Markoviću preneo da je za zemlju kandidata za članstvo u EU „neodrživo da opozicija bojkotuje skupštinu“ i saopštio da će to preneti i čelnicima opozicije sa kojima će se danas takodje sresti u Podgorici.

„Podeliću taj stav sa opozicijom, a i stranke u vladi takodje imaju odgovornost da nadju način da ubede opoziciju da se vrati u skupštinu“, rekao je Han.

Marković je rekao da je vlada Crne Gore otvorena za dijalog kao i da obezbedi uslove da se opozicija vrati u skupštinu.

Komesar Han posetu Podgorici nastavlja razgovorima sa predstavnicima opozicije koja bojkotuje skupštinu jer ne priznaje rezultate izbora od 16. oktobra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.