U trendu

Haos na putu prema grčko-makedonskoj granici

Hiljade migranata od jutros je na putu prema grčko-makedonskoj granici iako je ona i dalje zatvorena. Putuju peške, u kilometarskim kolonama,potpuno su zakrčili saobraćaj na auto-putu.

Policija je pokušala da ih zaustavi,doduše, bez ikakve primene sile jer je očigledno da ni sami ne znaju kako da postupe. Kolona zaobilazi ili prosto, prolazi kroz policijski kordon u nameri da se po svaku cenu dokopaju granice.

Migranti kojih je u Idomeni i Diavati nedaleko od Soluna preko šest hiljada, odbijaju da ostanu u prihvatnim centrima. I pored upozorenja policije, u Diavati su nasilno otvorili prolaze, izašli iz centara i peške krenuli ka granici. Najviše je žena sa malom decom koja su, kako kažu lokalnim reporterima gladna.

Većina više nema novca, pomaže im lokalno stanovništvo! Niko od njih,kako kažu, ne namerava da odustane od puta i ostane u Grčkoj. Znaju da je granica zatvorena ali se nadaju da će ih ipak pustiti.

U pirejskoj luci više nema slobodnog mesta. Brodovi sa ostrva dovoze nove grupe migranata i izbeglica,samo od jutros oko dve hiljade. Lokalne vlasti su nemoćne jer broj ljudi kojima treba pomoći i nahraniti ih, odavno prevazilazi njihove mogućnosti.

(Jasmina Pavlović Stamenić, Politika)

Grčka: Izbeglice samovoljno napustile kamp, idu ka Makedoniji

Policija na severu Grčke je danas saopštila da je 400 izbeglica, uglavnom Sirijaca, samovoljno napustila izbeglički kamp u blizini drugog po veličini grčkog grada Soluna i da se kreću prema granici sa Makedonijom.

Oko 2.000 migranata je juče prebačeno u taj novoizgrađeni kamp, dok grčke vlasti nastoje da izađu na kraj sa velikim zastojima na granici, izazvanim time što su balkanske zemlje prethodnog vikenda pooštrile uslove za tranzit migranata, prenela je agencija AP.

Oko 400 migranata, uglavnom iz Sirije i Iraka, zatražilo je danas od službi u kampu dozvolu da napuste taj centar i počeli su da pešače ili traže druge vidove prevoza do pograničnog grada Idomeni, oko 70 kilometara ka severu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.