U trendu

Hapšenja za ratni zločin nad Bošnjacima i Hrvatima u Kotor Varoši

Pripadnici Agencija za istrage i zaštitu BiH (Sipa) uhapsili su jutros šest osoba na području Kotor Varoši, Banjaluke i Prnjavora, osumnjičenih da su tokom rata počinili ratne zločine nad bošnjačkim i hrvatskim civilima na području Kotor Varoši, saopšteno je iz Sipe.

Uhapšeni su Slobodan Župljanin, Boško Peulić, Aleksandr Petrović, Manojlo Tepić,  Janko Trivić i Nedeljko Đekanović.

„Oni se terete da su u svojstvu visokih funkcionera vojske (komandanti brigada i bataljona) počinili progon oko 5.000 osoba bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz Kotor Varoši, u okviru kojeg je počinjeno ubistvo najmanje 300 osoba, te mučenja, zlostavljanja, silovanja, nezakonita zatočenja, pljačkanja i drugi oblici zločina“, navodi se u saopštenju.

Radi se o predmetu Kategorije 2, u kojem je istraga započeta u Haškom tribunalu, a koja je kasnije prosledjena na dalje procesuiranje Tužilaštvu BiH.

Uporedo s hapšenjem osvih osoba, izvršeni su pretresi kuća, stanova, objekata, poslovnih prostora i vozila koja koriste osumnjičeni.

„Osumnjičeni će biti prosleđeni u Tužilaštvo BiH, gde je formiran tim tužilaca, saradnika i stručnog osoblja koji će provesti dalje aktivnosti na ispitivanju osumnjičenih i podnošenju predloga za određivanje mera pritvora ili mera zabrane u skladu sa zakonom“, navodi se u saopštenju.

Slobodan Župljanin je bio ministar rada i boračko-invalidske zaštite u Vladi RS, u vreme prvog premijerskog mandata Milorada Dodika. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.