U trendu

Hasanbegović ostaje bez ministarske pozicije

Dosadašnji ministar kulture Hrvatske, kontroverzni Zlatko Hasanbegović potvrdio je večeras da više neće biti ministar kulture, jer se mandatar Andrej Plenković odlučio da na tu funkciju predloži Ninu Obuljen Koržinek.

„Politički život se nastavlja. Ja sam saborski zastupnik i nastaviću političko delovanje veran Bogu i narodu koji me izabrao“, rekao je Hasanbegović novinarima izlazeći iz sedišta HDZ-a gde je na sednici vrha stranke obavešten da više neće biti ministar.

Upitan o informaciji da više neće biti ministar, Hasanbegović je odgovorio da je „poznato šta su o tome mislili i misle pristalice i birači HDZ“.

„Ko je i što je uvažena gospodja Obuljen takodje je poznato, kojim krugovima pripada takodje je poznato. Jedina je nepoznanica bio konačni izbor Andreja Plenkovića, a izbor je legitiman i objavljen. Proizlazi iz volje saborske većine i ja ga prihvatam“, rekao je Hasanbegović uz kojeg stoji radikalno krilo HDZ-a i deo braniteljskih udruženja.

Obuljen Koržinek je članica Upravnog Odbora Hrvatskog audio-vizualnog centra (HAVC), a bila je pomoćnica ministra kulture u vreme mandata HDZ-ovih vlada koje su vodili Ivo Sanader i Jadranka Kosor.

Najviše pažnje javnosti poslednjih dana izazivala je pozicija kontroverznog Hasanbegovića, a analitičari su ocenili da će se upravo na njegovom slučaju videti koliko je Plenković zaista spreman na promenu politike HDZ-a koju je njegov prethodnik Tomislav Karamarko gurnuo prema ekstremnoj desnici.

Posle izborne pobede HDZ-a, iz te stranke stizale su informacije da ga lider stranke ne želi u svojoj vladi, dok je Hasanbegović nekoliko puta rekao da želi da nastavi ministarsku funkciju i da ga članstvo HDZ-a u tome podržava, što se videlo po velikom broju preferencijalnih glasova koje je dobio na poslednjim izborima.  

Kada su mediji počeli sa spekulišu da bi Obuljen Koržinek mogla da zameni Hasanbegovića, neka udruženja ratnih veterana saopštila su da je ne žele za ministarku i optužili je za navodni kriminal u HAVC-u.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.