U trendu

HDZ i Most pred najteĹžom fazom pregovora

Predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andrej Plenković izjavio je jutros da će se u nastavku pregovara s Mostom o formiranju Vlade razgovarati o podeli resora i izrazio očekivanje da će do 14. oktobra, kada je konstitutivna sednica parlamenta, sve biti dogovoreno.

„Danas tokom popodneva nastavljamo pregovore s Mostom. Ideja je da ove sedmice dogovorimo sve ono ĹĄto je najbitnije s Mostom, kako smo i krenuli“, rekao je Plenković novinarima po dolasku u stranačku centralu u Zagrebu.

Povodom ocena medija da je novi krug pregovora svojevrsni „Dan D“ posle koga će se znati hoće li HDZ i Most formirati vladu, Plenković je rekao da „sve ide normalno“ i da nema potrebe da se podiĹžu tenzije.

„Ĺ to se mene tiče, rokovi su jasni – 14. oktobra je prva sednica idućeg saziva Sabora i do tada ćemo sve dogovoriti“, rekao je Plenković koji je odbacio tvrdnje da se nalazi u vremenskom ĹĄkripcu.

On je rekao da je moguće da na iduće konsultacije kod predsednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, 10. oktobra, donese potrebnih 76 potpisa podrške kako bi dobio status mandatara.

U javnosti se ocenjuje da će ovaj krug pregovora HDZ i Mosta biti najteži, budući da će se razgovarati o podeli funkcija. Iako je početak pregovora pratila dobra atmosfera izmedju potencijalnih partnera, u medjuvremenu su se otvorili ozbiljni problemi kada je reč o raspodeli resora.

Prema pisanju Večernjeg lista, današnji nastavak pregovora u HDZ smatraju ključnim sastankom posle koga bi trebalo da bude jasnije ide li se u smeru formiranja zajedničke vlade ili će se tražiti druge mogućnosti.

Kao neke od mogućih opcija pominju se manjinska vlada HDZ, ali i saradnja te stranke sa Hrvatskom narodnom strankom i Hrvatskom seljačkog strankom, koje su na vanrednim parlamentarnim izborima nastupile na listi leve koalicije.

Most bi navodno već danas trebalo da se izjasni o ponudi HDZ da dobije pet ministarstava i mesto potpredsednika Vlade, što je manje nego u dosadašnjoj vladi u kojoj Most ima šest ministara i potpredsednika. Uz to obe stranke žele mesto predsednika Sabora.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.