U trendu

HDZ i manjine usaglasili tačke zajedničkog sporazuma

HDZ i predstavnici nacionalnih manjina usaglasili su tačke zajedničkog sporazuma o ostvarivanju osnovnih prava nacionalnih manjina koje će biti ugrađene u zajednički program buduće hrvatske vlade, a narednih dana će se usaglasiti programske tačke važne za svaku nacionalnu manjinu.

Predsednik HDZ Andrej Plenković je posle sastanka u četvrtak rekao da želi da svih osam zastupnika nacionalnih manjina podrži Vladu.

„Dogovorili smo da u idućih nekoliko dana razgovaramo sa svakim od predstavnika koji će nam reći svoje prioritetne tačke koje ćemo napraviti u sledećih 60 dana. Nakon toga ćemo se sastajati svakih šest meseci da odlučimo kako dalje“, rekao je Plenković novinarima u sedištu HDZ.

Predstavnik srpske manjine Milorad Pupovac je naglasio da su usaglašene osnovne tačke zajednickog sporazuma o osnovnim pravima nacionalnih manjina koje će biti sastavni deo programa Vlade.

„One su važne za ostvarivanje konkretnih prava manjina i nadamo se da ćemo ih do kraja usaglasiti u idućih nekoliko dana te da ćemo tada dovršiti pregovore i pripremiti se za prvu sednicu Sabora. Želimo da pregovori budu završeni što pre. Što se nas tiče, verujemo da će to biti u narednih nekoliko dana“, rekao je Pupovac.

Na pitanje da li je bilo razgovora o ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću, Pupovac je rekao da se pričalo o osnovnim pravima manjina te da o drugim aspektima sastavljanja vlade nije bilo reči danas.

Plenković je pojasnio da su sva medijska nagađanja na tu temu „račun bez krčmara.“

„Razgovora o sastavu Vlade nije bilo. O tome odlučuje onaj ko predsednici odnese dovoljan broj potpisa i tek tada će se znati tačan sastav Vlade o čemu ćete biti obavešteni“, rekao je Plenković.

„Sačekajte da budu gotove sve faze pregovora i tad ćemo moći reći da smo se usaglasili za davanje poverenja Plenkoviću za mandatara, a tada će on odlučiti o sastavu Vlade“, nadovezao se Pupovac.

Na pitanje da li je Most tražio da manjine ništa ne potpisuju dok ne bude postignut dogovor HDZ-a i Mosta, Pupovac je rekao da nema takva saznanja o zahtevima Mosta, već da se razgovaralo o prioritetima važnim za nacionalne manjine, prenosi „Jutarnji list“.

„Svi želimo toleranciju, međuetničku i političku. Potrebno je da se okrenemo budućnosti. Tome se trebamo posvetiti i sebe vidimo kao deo toga“, rekao je Pupovac.

Što se insistiranja na dvojezičnim tablama tiče, on je rekao da su „pitanje pisma, obrazovanja i razvoja manjinskih institucija pitanja koja ravnopravno tretiramo i o svima njima razgovaramo na jednak način“.

Povodom referenduma u Republici Srpskoj, Plenković je ponovio da smatra to nepotrebnim, te da Hrvatsku zanima pristupanje BiH Evropskoj uniji.

Pupovac je rekao da o referendumu u RS nije bilo reči na sastanku.

„Jako smo zainteresovani za političku stabilnost BiH i za to da sva tri naroda i dva entiteta imaju što bolje odnose te da naprave korak prema pridruživanju EU“, rekao je Pupovac.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.