U trendu

Hina: Špijun „Srbin iz Drniša“, vrbovan zbog optužnice?

Hrvatska agencija Hina, „prema neslužbenim informacijama iz medijskih krugova“, objavila je da je hrvatski špijun kojeg su operativci srpske Bezbednosno-informativne agencije (BIA) uhapsili danas u Beogradu navodno penzionisani oficir bivše JNA i jedan od nekadašnjih zapovednika Vojske Republike Srpske Krajine.

Hina, prema tim informacijama, navodi da je u pitanju „Srbin iz Drniša“ sa dvojnim državljanstvom, koji je u Srbiju je došao posle akcije „Oluja“, a uhapšen je nakon što se, navodno, spremao da pobegne u Hrvatsku jer mu je dojavljeno da je otkriven.

Hrvatska agencija navodi da je jedno od medijskih nagađanja i da su ga hrvatske obaveštajne službe „vrbovale“ i da je njihovu ponudu prihvatio u zamenu za jemstvo da protiv njega u Hrvatskoj neće biti podignuta optužnica za navodne ratne zločine.

Zagrebački „Večernji list“ objavio je ranije, „na osnovu saznanja iz Beograda“, da je hrvatski špijun identifikovan kao 57-godišnji Čedo Čolović.

Hrvatski dnevnik tvrdi da je uhapšeni optužen je da je „godinama Zagrebu prenosio podatke iz Beograda i da su zbog njega najmanje devetorica Srba optužena za ratne zločine“, kao i da je „uhapšen jdok je bežao u Hrvatsku“.

U saradnji Višeg javnog tužilaštva u Beogradu i BIA danas je lišeno slobode jedno lice zbog postojanja sumnje da je izvršio kriično delo spijunaže, saopšteno je večeras iz Višeg javnog tužilaštva.

Kako se navodi u saopštenju, radi se o licu koje ima državljanstvo Republike Srbije i Hrvatske, koji je do 1990. godine živeo i radio u Republici Hrvatskoj, nakon čega mu je mesto prebivališta bilo u Republici Srbiji.

Osumnjičenom je za navedeno krivično delo određeno zadržavanje od 48 sati, nakon čega će biti priveden nadležnom tužiocu radi saslušanja. Tužilaštvo će u skladu sa svojim Ustavnim i zakonskim ovlašćenjima nastaviti postupanje u pravcu utvrđivanja svih okolnosti navedenog događaja, vodeći računa o zaštiti vitalnih interesa Srbije, a sve u cilju potpunog utvrđenja svih radnji koje čine obeležja ovog krivičnog dela u okviru svojih zakonskih ovlašćenja.

Nakon sprovedene istrage i utvrđenog činjeničnog stanja javnost će o tome biti blagovremeno obaveštena, dodaje se u saopštenju.

Beogradski mediji ranije su javili da je uhapšena osoba hrvatski obaveštajac.
Index.hr: Obaveštajac radio za VSOA, bavio se oficirima

Hrvatski obaveštajac koji je danas uhapšen u Beogradu radio je za hrvatsku Vojno sigurnosno-obaveštajnu službu, javio je večeras Index. hr.

Hrvatski portal navodi da je tokom proteklih meseci, pa cak i godina, uhapšeni obaveštajac u Beogradu i Srbiji prikupljao podatke koji bi njegovoj domicilnoj službi, dakle, VSOA-i, mogli biti od posebnog interesa.

Kako saznaje taj portal, u posljednje vreme bavio se oficirima JNA protiv kojih Hrvatska jeste ili bi mogla pokrenuti krivični postupak zbog, kako se navodi, (ne)dela pocinjenih tokom rata u Hrvatskoj, kao i organizacijom i odnosima u srpskoj vojsci.

Pod merama srpskih kolega nalazi se već mesecima, navodi Index.hr.

„Srpske službe već neko vreme prate doticnog i prikupljaju informacije o njemu. Poznato je gde se tacno nalazio, u kojim mestima uz granicu, sa svojim kolegama s hrvatske strane i sa kime je sve bio u kontaktu“, kaže Indexov izvor.

Srpsko Više javno tužilaštvo saopštilo je večeras da je u saradnji Višeg javnog tužilaštva u Beogradu i BIA danas lišeno slobode jedno lice zbog postojanja sumnje da je izvršio kriično delo spijunaže.

Kako se navodi u saopštenju, radi se o licu koje ima državljanstvo Republike Srbije i Hrvatske, koji je do 1990. godine živeo i radio u Republici Hrvatskoj, nakon čega mu je mesto prebivališta bilo u Republici Srbiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.