U trendu

Hrvati naterali Mađare da prime izbeglice?

Premijer Hrvatske Zoran Milanović izjavio je jutros u Belom Manastiru da nije bilo nikakvog dogovora s Mađarskom o prihvatu izbeglica iz Hrvatske.

„Naterali smo ih da prime izbeglice tako što smo poslali ljude gore, to ćemo raditi i dalje“, rekao je Milanović koji se nalazi u Belom Manastiru, prenela je Vlada na tviteru.

On je rekao da je problem u Grčkoj i Turskoj, jer preko grčkih ostrva prelazi skoro 80 odsto svih migranata. „To se da sprečiti, EU to treba preuzeti“, dodao je Milanović.

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović sinoć je posle sednice Štaba za zaštitu i spasavanje Vukovarsko-sremske županije u Vinkovcima izjavila da je stanje na terenu gore nego što se mislilo i ponovila da je neizbežan angažman vojske.

Takvu ideju premijer Zoran Milanović već je nekoliko puta odbacio, posebno onu o raspoređivanju vojske uz granicu.

Vlada Hrvatske je u petak počela da primenjuje takozvani plan B, odnosno da organizovano prevozi izbeglice koje iz Srbije stižu u Hrvatsku na hrvatsko-mađarsku granicu.

Hrvatska radiotelevizija objavila je da je od juče više od 4.000 izbeglica ušlo u Mađarsku. Mediji izveštavaju a je tokom noći između petka i subote 2.000 migranata u tri ture prešlo ilegalno granicu s Mađarskom kod Botova.

Hrvatske železnice objavile su da su izbeglice vozom od 11 vagona u Botovo prevezene iz Tovarnika. Njih se usmerava prema ilegalnom prelazu u Mađarsku do kojega je 20-ak minuta hoda.

Prema nezvaničnim informacijama, Mađarska potom preuzima izbeglice, a dalje, prema granici s Austrijom, prevoze ih autobusima. Velik deo izbeglica pešice ide prema granici s Austrijom i Slovenijom, a među izbeglicama ima bolesnih i povređenih još u sukobima s mađarskom policijom koja ih je vratila u Srbiju, navodi agencija Hina.

Prema poslednjim podacima, u petak do 19 časova u Hrvatsku je ušlo više od 17.000 izbeglica, ali one i dalje ilegalno pristižu iz Srbije. Svi oni najpre se smeštaju u Tovarnik, a odatle se organizovano prevoze na dalja odredišta autobusima i vozovima.

Na manjem graničnom prelazu Harmica, kod Zaprešića, slovenačka policija zaustavila je sinoć više stotina izbeglica, a u jedom trenutku proboj kordona zaustavila je bacanjem suzavca. Situacija se potom smirila.

Ne zna se tačan broj izbeglica koje su ilegalno ušle u Sloveniju, ali mediji navode da ih je više od 1.100.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.