U trendu

Hrvatska blokada je veoma loša stvar

Bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić kritikovao je blokadu koju je Hrvatska postavljala Srbiji pri otvaranju Poglavlja 23 u pregovorima sa Evropskom unijom (EU), rekavši da blokada nije ni u čijem interesu.

On je za novosadski Dnevnik, nedeljno izdanje, rekao da bi cilj razumne hrvatske spoljne politike morao biti podsticanje susednih zemalja, koje iskazuju želju za ulaskom u EU, da prihvate i primenjuju evropske standarde i kriterijume.

„Ukoliko te zemlje to ne rade, a u nekim elementima Srbija ne radi ono što bi kao zemlja kandidat morala, postoji niz načina da se dodje do promene politike. Blokada je najgori i najneproduktivniji od tih načina“, rekao je Mesić.

On je dodao da blokada ne podstiče Srbiju da se ponaša u skladu sa ponašanjem zemlje koja želi u EU i naveo da to preti da dugoročno optereti odnose Hrvatske i Srbije, što „nije ni u čijem interesu“.

On je kritikovao procese istorijskog revizionizma u Srbiji i Hrvatskoj.

„Kovanje u zvezde kvislinga kao domoljuba, odnosno rodoljuba, nigde ne vodi. Odnosno vodi – u ponor mračne prošlosti koji nas, i jedne i druge, može samo progutati“, rekao je Mesić.

Prema njegovim rečima, vlast u Hrvatskoj „glavinja“ i „vuče“ hrvatsko društvo u smeru koji nije dobar.

„Intimno se nadam da će se iz otpora blokiranju takozvane kurikularne reforme roditi jezgra nekih novih snaga koje će i znati i hteti povesti Hrvatsku u 21. vek. Nije jedino bitno imati svoju državu, bitno je kakva će ta država biti“, rekao je Mesić.

Kako je zaključio, o tome bi morali razmišljati svi u zemljama nastalim na tlu nekadašnje jugoslovenske federacije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.