U trendu

Hrvatska će omogućiti učešće vojske u čuvanju granice?

Hrvatska Vlada će uskoro pokrenuti izmene zakona kojima bi se omogućilo učešće vojske u čuvanju granice, piše zagrebački Jutarnji list.

Pozivajući se na svoja saznanja, ovaj zagrebački dnevnik piše da bi u izmenjenom članu pomenutog zakona nakon izmene pisalo da je “Nadzor državne granice u nadležnosti Ministarstva unutarnjih poslova” te da “Poslove nadzora državne granice obavlja granična policija”.

Predlagači promene ovog zakonskog propisa bi bio MUP i Ministarstvo pravosuđa.

Zakon bi se, kako se navodi, menjao kako bi se vojsci, u slučaju eskalacije izbegličke krize na hrvatskoj granici, omogućilo da svojim kapacitetima pomogne policiji u nadzoru.

Hrvatska vojska je do sada bila angažovana samo kroz gradnju izbegličkih kampova i prihvat izbeglica u Slavoniji, ali bez izlaska na granicu.

Prema nezvaničnim informacija, navodi list, usvajanje ovih promena ne bi značilo i automatsko slanje vojnika na granice, nego u trenutku kada bi se procenilo da policija sa svojim snagama na njima više ne može dakontroliše situaciju.

List piše da pojedini njihovi sagovornici smatraju da možda i nije potrebno menjati zakon, već se treba samo pozvati na član Ustava u kojem stoji, između ostalog, da predsednik Republike može na predlog predsednika vlade i uz njegov supotpis donositi uredbe sa zakonskom snagom”.

Odnosno, kad bi se utvrdilo da policija više ne može samostalno nadzirati granicu, predsednica i premijer bi zajedno mogli, pozivajući se na Ustav, angažovati vojne snage za čuvanje granice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.