U trendu

Hrvatska i BiH se i dalje bore s vrućinama

Posle veoma vrućeg vikenda, Hrvatsku danas očekuju nešto niže temperature, ali i dalje visoke, dok se od srede ponovo prognozira porast temperature u celoj zemlji, oko 40 stepeni.

Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHZM), idućih dana nastavlja se toplotni talas uz tople, na većem delu Jadrana i vrlo tople noći.

U četvrtak se na kopnu, najviše u Slavoniji i Baranji, mogu očekivati kratkotrajni pljuskovi, ali će temperature ostati visoke.

Prema podacima objavljenim na stranicama DHMZ-a, danas neki delovi zemlje iz crvenog prelaze u narandžasto upozorenje kada je u pitanju toplotni talas. To znači i dalje veliku opasnost za područje Osijeka, Zagreba, Karlovca i Gospića.

Kninsko, riječko, splitsko i dubrovačko područje i dalje su u crvenom. Temperature će biti između 30 i 35 u unutrašnjosti zemlje, a na moru i u unutrašnjosti Dalmacije i do 39. Od srede je cela zemlja ponovo u crvenom.

Srednjoročne prognoze upućuju na iznadprosečno toplo i suvo leto i u avgustu.

I u Bosni i Hercegovini poslednjih dana beleže se izuzetno visoke temperature vazduha, do 43 stepena Celzijusa.

U većini gradova u BiH temperatura iznosi više od 35 stepeni, dok se na jugu zemlje – u Hercegovini registruju najviše temperature, do 43 stepena Celzijusa.

Zbog ovakve situacije, samo u nedelju je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu registrovano 20 požara koji su ugašeni. Međutim, veći požar koji je izbio u opštini Čapljina proširio se ka Međugorju i još nije lokalizovan.

Meteorolozi i u narednim danima najavljuju ekstremno visoke temperature, zbog čega je upaljeno crveno upozorenje kojim se građanima savetuje izbegavanje boravka na suncu i fizički napor.

Zbog visokih temperatura u većem delu BiH, povećan je priliv pacijenata u službe hitne medicinske pomoći u svim gradovima u BiH, najčešće zbog kolapsa, glavobolje, visoke telesne temperature i uboda insekata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.