U trendu

Hrvatska ima potpunu kontrolu granice

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić izjavio je večeras da Hrvatska ima potpunu kontrolu granice i da ne organizuje koridore za prolaz izbeglica prema Evropskoj uniji.

„Moram reći da Hrvatska ne organizuje koridore prema EU. Strogo se držimo pravila EU“, rekao je Ostojić u izjavi novinarima u Tovarniku i pojasnio da je ranije govorio o toj mogućnosti samo ako bi ona bila dogovorena sa susednim državama.

Zasad, kako je rekao, jedino funkcioniše koridor od Tovarnika do prihvatnog centra u Dugavama u Zagrebu.

Na pitanje o mogućem zatvaranju granice u slučaju većeg izbegličkog vala, Ostojić je odgovorio da ne bi govorio o tom scenariju, jer Hrvatska ima kvalitetnu kontrolu granice.

Ministar je rekao da nijedna osoba nije prešla granicu, već su svi privedeni i dovezeni u Tovarnik odakle se organizovano prevoze u druge prihvatne centre.

„Hrvatska policija nije niti u jednom trenutku (prema izbeglicama) primenjivala silu. Ukoliko se dogodi da veliki valovi stižu preko Srbije tada moramo razmišljati o postupcima koji bi bili potpuno drugačiji. To znači da EU u tom trenutku mora odraditi ‘hot spotove’ pre nego što oni dođu do Hrvatske“, naglasio je hrvatski ministar.

On je rekao da trenutno granicu kod Tovarnika prelazi manji broj ljudi, a vreme će pokazati ko može, a ko ne dobiti zaštitu.

Izbeglice od srede ujutro pristižu u Hrvatsku iz Srbije pošto je Mađarska zatvorila granicu sa Srbijom. Policija je saopštila da je do 20.50 u Hrvatsku iz Srbije ušlo više do 1.200 izbeglica.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar