U trendu

Hrvatska izlazi iz arbitraže o granici sa Slovenijom

Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je danas, posle sastanka s predstavnicima svih poslaničkih klubova, da će Hrvatska izaći iz postupka arbitraže o granici sa Slovenijom.

„Sastanak je bio kratak i protekao je u saglasnosti. Svi mislimo isto – ne možemo da ostanemo u ovom ugovoru i to će biti molba Vlade prema Saboru. Očekujem veliku podršku, jednoglasnu“, rekao je Milanović na konferenciji za novinare.

On je dodao da Hrvatska, posle otkrivanja afere, mora da izađe iz postupka. Milanović je poručio da će se Hrvatska držati međunarodnog prava i ocenio da izlazak iz arbitraže neće uticati na odnose sa Slovenijom.

„Došlo je do ozbiljnog incidenta i moramo van, nema nam druge“, dodao je premijer.

Konačnu odluku doneće Sabor na vanrednoj sednici u sredu. Potrebna je podrška najmanje 101 poslanika.

Milanović se danas sastao s predstavnicima poslaničkih klubova da bi razmotrili treba li Hrvatska da ostane u postupku međunarodne arbitraže o granici sa Slovenijom. Uoči početka sastanka, predstavnici poslaničkih klubova izjasnili su se u izjavama novinarima za izlazak iz arbitražnog postupka.

Šef najveće opozicione Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislav Karamarko rekao je da je neophodno postizanje nacionalnog konsenzusa, jer je, kako je naveo, ugrožen državni nacionalni interes „pokušajem da se na prevaru oduzme deo hrvatske teritorije“.

Ovo je i prvi važan sastanak na kojem su zajedno učestvovali Milanović i Karamarko, čelnici vlasti i opozicije.

Afera je izbila sredinom prošle sedmice kada je zagrebački „Večernji list“ objavio kompromitujuće transkripte, a potom i audio-snimke koji potvrđuju kontakte slovenačkog člana Arbitražnog suda Jerneja Sekoleca i slovenačke zastupnice pred sudom Simone Drenik iz Ministarstva spoljnih poslova, odnosno dogovaranje o iznošenju argumenata i osmišljavanje kako da utiču na ostale sudije u postupku o granici između Hrvatske i Slovenije.

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je potom da je stanje zabrinjavajuće i da dovodi u pitanje objektivnost samog postupka, a ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić da Hrvatska razmatra i mogućnost izlaska iz postupka.

Arbitražni sporazum potpisali su premijeri Hrvatske i Slovenije Jadranka Kosor i Borut Pahor 4. novembra 2009. u Stokholmu. Njime je predviđeno uspostavljanje međunarodnog arbitražnog suda za određivanje granice na moru i kopnu, vezu Slovenije prema otvorenom moru i korišćenje relevantnih morskih područja.

Arbitražni sud čini pet sudija – po jedan iz Hrvatske i Slovenije, a preostala tri su izabrana zajedničkim dogovorom s popisa Evropske komisije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar